GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 3. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Remek-dela moderne iz beogradskog Narodnog muzeja na Dalekom istoku

Postavka za Japan spremana tri godine

Snimljen i dokumentarni film o Narodnom muzeju i Beogradu koji je prikazan na japanskoj televiziji tokom avgusta. Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo spoljnih poslova Japana i gradonačelnik Hirošime

Narodni muzej u Beogradu započinje danas u Japanu serijal gostovanja izložbe remek-dela moderne umetnosti iz svojih zbirki, koja obuhvata 123 rada nastalih u drugoj polovini 19. i početkom 20. veka, a gostovaće do avgusta 2006. godine u sedam muzeja u Japanu.

Serijal izložbi u Japanu biće započet sutra svečanim otvaranjem u Umetničkom muzeju u Hirošimi. Tokom naredne godine dana, izložba će biti predstavljena u Eki muzeju u Kjotu, Umetničkom muzeju u Mijazakiju, Micukoši galeriji u Tokiju, Umetničkom muzeju u Kočiju, Umetničkom Bandajdžima muzeju u Nigati i Muzeju savremene umetnosti 21. veka u Kanazavi, najavio je Narodni muzej.

Izložba "Nepoznata priča o modernoj umetnosti, remek dela iz Narodnog muzeja u Beogradu", pripremana tri godine, obuhvata i dela Renoara, Degaa, Van Goga, Sezana, Matisa, Pikasa i Šagala.

Zbirke Narodnog muzeja delimično su bile poznate japanskoj javnosti posle izložbe "Remek-dela Narodnog muzeja u Beogradu" održane 1991. godine, a zahvaljujući njenom uspehu, kao i renomeu koji je Narodni muzej stekao na svojim gostovanjima u poznatim svetskim muzejima tokom proteklih nekoliko godina, japanska medijska kuća RČ i agencija za organizaciju gostujućih izložbi iz Evrope "Hajaši kompani", predložila je novo gostovanje u Japanu.

Izložba sadrži 123 dela iz Zbirke strane umetnosti i Kabineta grafike, obuhvatajući široki period evropske moderne, od njenog izvora manifestovanog u slikarstvu Barbizonske škole, preko različitih problemskih pristupa, kojima je tokom druge polovine 19. i u prvoj deceniji 20. veka bila ispitivana formalna struktura slike, do novog funkcionalizma avangardnih ostvarenja i pariske škole u kojoj slika postaje odraz egzistencije umetnika u savremenom okruženju, saopštio je Narodni muzej.

Raznovrsnost poetika stvaranih u okviru pravaca i pokreta koji su se, često uporedo, pojavljivali tokom tog perioda, prikazana je kroz radove njihovih najznačajnijih predstavnika, barbizonca Kamij Koroa, impresionista Pjer-Ogist Renoara, Edgara Degaa, Kloda Monea, Merija Kasata, Kamija Pisaroa, Pola Sezana, postimpresionista Pola Sinjaka, Pola Gogena, Vinsenta van Goga, Anrija de Tuluz-Lotreka, simbolista Gistava Moroa i Odilona Redona, intimista Pjera Bonara i Eduara Vijara, fovista Morisa Vlamenka, Andre Derena, Anri Matisa, Otona Frieza.

Jednu od vrhunskih tačaka tog heterogenog razvoja predstavlja delo "Glava žene" Pabla Pikasa, nastalo 1909. u periodu njegovog analitičkog kubizma. Kao pandan njemu, u izložbu je uključena i slika "Trkači" Robera Delonea, koja predstavlja klasičnu, orfističku interpretaciju kubističkih postavki.

Autori te izložbe, kustosi Narodnog muzeja Tatjana Bošnjak i Dragana Kovačić, predstavile su u uvodnim tekstovima kataloga, pored osnovnog esteskog konteksta, i društvene okolnosti u kojima je stvarana istorija Narodnog muzeja, od osnivanja 1844. godine do danas. Pritom su nezaobilazne ličnosti koje su kao kolekcionari i ljubitelji umetnosti svojim delovanjem obeležile vreme pre drugog svetskog rata, pre svih Erih Šlomović i Rastko Petrović.

Zahvaljujući takvim ličnostima, ovdašnja sredina je stvarala svoj, evropski orijentisan, kulturni identitet.
Prema navodima Narodnog muzeja, upravo je taj fenomen bio osnovna ideja za izložbu koja će biti predstavljena japanskoj publici kako bi stvorila novu, do sada nepoznatu sliku o evropskoj moderni iz vizure kulturne klime Srbije.

Medijska kuća RČ je tokom juna ove godine snimila i dokumentarni film o Narodnom muzeju i Beogradu koji je prikazan na japanskoj televiziji tokom avgusta. Pokrovitelji izložbe "Nepoznata priča o modernoj umetnosti" su Ministarstvo spoljnih poslova Japana i gradonačelnik Hirošime.

SEEcult. org


vesti po rubrikama

^kultura

Postavka za Japan spremana tri godine
Najbolje trupe Starog kontinenta
Regionalni fond za proizvodnju filmova
Hari Poter 10. septembra na srpskom jeziku
Kazna za Dikinsona
 


     


FastCounter by LinkExchange