GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 3. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Završena prijava učenika za upis na fakultete i više škole u septembarskom roku

Neće deca u akademce!

Na većini fakulteta neće biti upisan planiran broj brucoša. Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu za dva dana prijavilo se samo šest učenika, a na Građevinskom je za 142 indeksa konkurisalo samo devet budućih studenata. Najviše slobodnih mesta 248 ostalo je na Rudarsko-geološkom fakultetu

BEOGRAD - Predaja dokumenata za upis na fakultete i više škole u septembarskom roku završena je juče, a studentske službe su iznenađene malim brojem kandidata. U drugom upisnom roku ostalo je oko 12.500 slobodnih mesta, i skoro je sigurno da će svi učenici koji polože prijemni ispit dobiti indeks.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu za dva dana prijavilo se samo šest učenika, a na fakultetu kažu da je razlog za ovako mali odziv najverovatnije presudilo to što ima samo mesta za samofinansirajuće studente. Slična je situacija i Građevinskom fakultetu, gde je za 142 indeksa konkurisalo samo devet budućih brucoša. Nešto bolji odziv bio je na Tehnološko-metalurškom fakultetu, gde je ostalo 29 indeksa na budžetu i 91 samofinansirajuće mesto, i dokumenta je predalo je 37 učenika.

- Na Fakultetu fizičke hemije u poslednja dva dana prijavilo se 12 učenika, a septembru ćemo upisati 30 budžetskih i 56 samofinansirajućih studenata. Nadamo se da ćemo popuniti sva mesta jer ćemo do 20. septembra primati dokumenta onih studenata koji su položili prijemni ispit na nekom drugom srodnom fakultet - kažu u Studentskoj službi Fakulteta fizičke hemije.
Na Fakultetu veterinarske medicine ima je još 60 mesta za samofinansirajuće studente, ali prijavilo se samo 11 učenika. Na fakultetu kažu da se prvi put posle 20 godina neće upisati planirani broj studenata. Poljoprivredni fakultet upisaće u septembru još 125 studenta, a u protekla dva dana javilo se 76 budućih brucoša. Na Mašinskom fakultetu prijavilo se 42 učenika, ali će budući studenti moći da se prijave na Mašinac još danas i u ponedeljak.

Najviše slobodnih mesta - 248, ostalo je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, na rudarski smer prijavilo se 42, a na geološki 26 učenika. Upis na ovom fakultetu počinje 12. septembra, a mogu se javiti i učenici koji su polagali prijemni ispit na FON-u, Saobraćajnom i drugim sličnim fakultetima.

Prijemni ispiti polagaće se od 5. do 7. jula, a upis primljenih kandidata počeće odmah po objavljivanju rang-lista. Septembarski upisni rok trebalo bi da bude završen do 20. septembra.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Država na gubitku 103 miliona evra
Neće deca u akademce!
Nastavljen štrajk u 249 Škola
Pretio samoubistvom, dobio posao!
Uskoro crna lista turističkih agencija
 


     


FastCounter by LinkExchange