GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 3. 9. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Porodica Milanković optužuje komšije Tešiće za bespravnu gradnju na Senjaku

Suvlasnik picerije "Orao" uzurpirao podrum vile

Milankovići tvrde da Miloš Tešić bez dozvole pravi ogroman stan od podruma vile u Ulici Žanke Stokić 29 na Senjaku i da inspekcija to toleriše pod izgovorom da nema 2.000.000 dinara za rušenje. U inspekciji, pak, kažu da je "sve pod kontrolom", a Tešići tvrde da imaju sve dozvole

Suvlasnik picerije "Orao" Miloš Tešić bez dozvole pravi ogroman stan od podruma vile, u Ulici Žanke Stokić 29 na Senjaku, dok građevinska inspekcija to toleriše pod izgovorom da nema 2.000.000 dinara, koliko je potrebno za rušenje. Obustavu gradnje traže Zavod za zaštitu spomenika Beograda i Zavod za zaštitu prirode, jer su kuća i park sa retkim himalajskim borovima zaštićeni kao ambijentalna celina, ali se investitor oglušio o zabranu, pravdajući se da je ceo poduhvat preduzet zbog sanacije temelja - tvrdi za Glas advokat Nenad Vuković, punomoćnik Dušana Milankovića, koji živi na spratu ove kuće.

Tešić: Brukaju nas!

Miloš Tešić je u izjavi za Glas demantovao tvrdnje da gradi stan bez dozvole.
- To je bruka i sramota da su Milankovići zvali novine! Možemo, hvala bogu, da se dogovorimo kao ljudi. Mi smo vlasnici kao i Milankovići i ne zavisimo od njih. Oktobra prošle godine smo im dali sve papire i elaborat Rudarsko-geološkog fakulteta da su temelji ugroženi. Kuća je sagrađena 30-tih godina i od tada u nju ništa nije uloženo. Rekli smo im da ćemo renovirati, jer je kuća pukla na šest mesta! Oni nisu dali žute banke za sanaciju, a sada nas prozivaju u novinama - ogorčeno tvrdi Tešić, dodajući na kraju da je voljan za razgovor.

Vila je sagrađena pre Drugog svetskog rata, a posle toga je bila u vlasništvu diplomatsko-stambenog preduzeća, a potom opštine Savski venac. Dušan Milanković je 1956. kao diplomata dobio stan na spratu. Početkom 90-ih otkupio je stan i mansardu. Porodica Tešić se uselila 1994. godine i otkupila prizemlje. Dvorište, podrum i tavan trebalo je da podele proporcionalno veličini njihovih stanova. Nesporazum je nastao pre godinu dana kada su Tešići, prema tvrdnji Milankovića, na svoju ruku počeli da grade stan. Građevinska inspekcija opštine Savski venac je decembra prošle godine zabranila gradnju i naredila Veri Pravdić-Tešić, kao investitoru da o svom trošku vrati podrum u prvobitno stanje. Međutim, Tešići su uložili žalbu, koja je dostavljena drugostepenoj instanci na odlučivanje i ta procedura još traje.

- Tešići su se oktobra prošle godine neočekivano iselili i počeli da preuređuju podrum. Imaju dozvolu samo za "tekuće održavanje" koje podrazumeva krečenje, ali su na konto toga produbili podove podruma za oko 1,8 metra, probili terase i proširili ih u dvorište. Usred jeseni su ogulili tavan i impregnirali ga nekim otrovima. Dim od varenja, isparenja od raznih hemikalija i hladnoća su prodirali na sprat, zbog čega je Dušanova ćerka Vera zaradila upalu pluća i provela 58 dana u bolnici. Milankovići su imali mogućnosti da se isele na godinu dana i takođe renoviraju svoj deo kuće, ali im Tešići tako nešto uopšte nisu predložili - kaže advokat Vuković.

Prema rečima Milankovića, komšije su naknadno angažovale stručnjaka sa Rudarskog fakulteta koji je utvrdio da su temelji, navodno, ugroženi i da je sanacija bila nužna.

- Mi zapravo i ne znamo šta oni prave. Možda klub, kafanu ili brenč ofis picerije "Orao". Svakog dana prigrabe deo dvorišta, a raznim smicalicma odugovlače postupak samo da bi završili gradnju. Ponudili smo im da se dogovorimo kao ljudi, ali su oni umesto mirnog rešenja postavili ultimatum. Dogovor su minirali tvrdeći da Milankovići nisu legano otkupili mansardu - objašnjava advokat.

Načelnik građevinske inspekcije opštine Savski venac Leposava Petrović je u izjavi za Glas rekla da nisu tačne tvrdnje advokata Vukovića "da se ništa ne preduzima", navodeći da su obe strane uložile žalbe i da tek predstoji konačna odluka.

G. J.


vesti po rubrikama

^Beograd

Suvlasnik picerije "Orao" uzurpirao podrum vile
Prvi korak u svet odraslih
Čekaju da vlasnik umre
Evropa u Čika Ljubinoj ovog vikenda
Prvo te zapale, onda bi da te isele
Gradske vesti: "Mini Evropsko prvenstvo"
 


     


FastCounter by LinkExchange