GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 31. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Građani i institucije za odlaganje privatizacije "Novi Sad gasa"

Nema prodaje dok se ne utvrdi vlasništvo

U gasovodnu mrežu godinama su ulagali i građani i institucije i sad očekuju od novog vlasnika da im to isplati

NOVI SAD - Državna Agencija za privatizaciju pokrenula je postupak privatizacije DP "Novi Sad gas", koje gasom snabdeva pet opština u Vojvodini i koristi oko 1.600 kilometara gasovoda. Započinjanje privatizacije pokrenulo je reakcije drugih zainteresovanih strana, koje smatraju da prodaja nije moguća dok se ne reše vlasnički odnosi u preduzeću, čija osnovna sredstva (cevovodi, podstanice...) uopšte nemaju zakonitog vlasnika. Odlaganje privatizacije traže organizacije potrošača, gradska uprava i pokrajinske institucije, pa i samo preduzeće "Novi Sad gas".

Komisija rešava problem

Prema rečima Jove Vujanovića, preduzeće "Novi Sad gas" je spremno da sa svim stranama koje smatraju da imaju udela u vlasničkoj strukturi formiraju zajedničku komisiju koja bi rešili problem. Istovremeno, ovo preduzeće kompletira i podatke o sopstvenim ulaganjima u razvoj gasne mreže.

- Zahtev za odlaganje privatizacije potpuno je logičan i jedino razuman predlog u ovoj situaciji. Gradnja gasne mreže je tokom poslednjih dvadesetak godina finansirana na više načina, sa različitim učesnicima i bez suštinskog utvrđivanja titulara svojine. Mreža je građena i predavana nama na upotrebu, a da vlasnik ni do danas nije zvanično poznat. Najpre su zvanični investitori bile mesne zajednice, onda su građani zajedno sa našim preduzećem direktno udruživali sredstva, grad je finansirao izgradnju stanica srednjeg pritiska itd, pa se utvrđivanje vlasništva nameće kao preduslov privatizacije. Mreža i podstanice su osnovni kapital u ovakvoj firmi, a ne poslovna zgrada ili neke pomoćne prostorije - ističe direktor "Novi Sad gasa" Jovo Vujanović.

Početak privatizacije "Novi Sad gasa" je "ujedinio" i novosadski ogranak DS-a i udruženje građana "Prosperitet", koji najavljuju da će zajednički braniti interese potrošača u vlasničkoj transformaciji ovog preduzeća. Ove organizacije traže da jedan od uslova budućem kupcu prilikom tenderske prodaje bude i isplata nadoknade potrošačima koji su ulagali u razvoj gasne mreže. Predsednik "Prosperiteta" Radomir Ćirilović kaže da postoji više rešenja, a da jedino u obzir ne dolazi mogućnost da potrošači koji su godinama ulagali u gasovode ostanu "kratkih rukava".

- Privatizacija "Novi Sad - gasa" je test za privatizaciju gasnog sektora uopšte, jer gotovo identičan problem sa nerešenim vlasničkim pitanjem ima svih 35 distributera u Vojvodini, uključujući i "NIS gas", koji je preuzeo mreže u pojedinim opštinama, koje takođe nemaju vlasnika - smatra Ćirilović.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Srbija

Nema prodaje dok se ne utvrdi vlasništvo
Alarmantna zdravstvena slika u Pčinjskom okrugu
Meštani Sivca protestuju zbog kriminala
Prazan šlajpik steže kaiš
Godinu dana čekaju na krov
Ministarstvo na potezu
Unapređenje regionalne saradnje
   
 


     


FastCounter by LinkExchange