GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 31. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


 

Godišnjica smrti princeze Dajane

Ipak bila trudna?

Telo je balsamovano pa je uništena mogućnost za forenzičke testove. U planu trodimenzionalna rekonstrukcija nesreće

Ni tačno osam godina posle saobraćajne nesreće u kojoj su poginuli princeza Dajana, Dodi Al Fajed i njihov vozač Anri Pol, ne zna se da li je do tragedije došlo nepažnjom vozača, krivicom paparaca ili iza svega stoje nečiji viši interesi. Poslednju tezu već godinama nastoji da dokaže Dodijev otac, Mohamed Al Fajed. On je juče Okružnom sudu u Parizu dostavio nove dokaze da je princeza Dajana, navodno, bila trudna u trenutku nesreće. Vlasnik robne kuće "Herods" odlučan je u nameri da dokaže svoju tezu, po kojoj su Dajana i Dodi bili žrtve zavere jer je trebalo da dobiju dete. Ako je to tačno, to bi značilo da bi budući kralj Velike Britanije imao polubrata ili polusestru muslimanske veroispovesti, što bi za mnoge bilo neprihvatljivo. Mohamed se nada da će istražni sudija pokrenuti novu istragu o tome ko je naredio da Dajana bude balsamovana.

Tako je, naime, uništena svaka mogućnost da se obave forenzički testovi i da se utvrdi da li je ona bila u drugom stanju. Ako se ispostavi da je princeza bila trudna, stručnjaci tvrde da bi motivi za ubistvo bili mnogo jasniji. - Rečeno mi je da će Dajana roditi moje unuče. Želim da istina izađe na videlo. Nisu imali pravo da balsamuju telo. To je nameštaljka britanske vlade i obaveštajne službe - ubeđen je Dodijev otac. Dajanin telohranitelj Kes Vingfild, međutim, tvrdi da je upravo Mohamed odgovoran za smrt troje ljudi, jer je insistirao na promeni plana te kobne večeri.

Džordž Majkl ne žali para

Džordž Majkl je dao 25.000 funti za portret princeze Dajane. Pevač se prosto zaljubio u sliku londonske umetnice Stele Vajn, pošto mu je partner pokazao neka dela. Slika predstavlja pokojnu princezu u večernjoj haljini i sa ispisanim rečima "Ubijena? Trudna? Balsamovana?" u pozadini.

Vingfild kaže da su priče o zaveri puke besmislice. Nedavno je "mercedes" u kome su Dajana i Dodi poginuli prebačen iz Francuske u Englesku. Londonska policija planira da, uz pomoć najnovije tehnologije, napravi trodimenzionalnu rekonstrukciju sudara. Skotland jard je pokrenuo postupak u kojem od francuskih obaveštajnih službi traži da im dostave sve raspoložive informacije. Detektivi su kontaktirali sa dvojicom američkih patologa specijalizovanih za autopsije na balsamovanim telima.

Sve ove aktivnosti koštaće britanske poreske obveznike više od pet miliona dolara. Ali, oni nemaju ništa protiv da se novac potroši na otkrivanje istine o poslednjim trenucima "narodne princeze". I dok su javnost i Dodijev otac i dalje zaokupljen nesrećom, Dajanina majka Frensis Šand Kid pozabavila se kraljevskom porodicom. Iz nedavno objavljenog dnevnika njenog prijatelja, novinara Majka Merita, vidi se da je, prema Dajaninoj majci, princ Čarls "razmaženo derište", Kraljica Majka "kučka", princ Hari "nitkov", kraljevska porodica "nemački patuljci", a kraljica obučena kao da dobija garderobu od Crvenog krsta.

Merit kaže da je knjigu objavio na osnovu velikog broja razgovora sa nekadašnjom kraljičinom prijom. Obelodanjeno je i to da je Dajaninoj familiji malo falilo da ne prisustvuju sahrani, jer su morali da čekaju 36 minuta na dolazak kraljevske porodice. Ni Mohamed Al Fajed nije joj bio baš omiljen, a za njegovu teoriju o zaveri Frensis Šand Kid kaže da je - čista glupost.

J. Mitić


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

Nema sreće bez grebanja
Iz kolevke srpstva u svaku kuću
Svadba za pamćenje blizanaca kod Kragujevca
Godišnjica smrti princeze Dajane
Takmičenje u kuvanju belih bubrega
 
 


     


FastCounter by LinkExchange