GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 31. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Šešelj opisivao odnose sa osobama iz optužnice protiv Miloševića

Đinđić i Drašković želeli srpsku vojsku

Da li ste širili mržnju, pitao je Milošević. Ne, širio sam ljubav ubeđujući Srbe muslimane da treba da obnovimo zajedničku državu, odgovorio je lider SRS-a

HAG - U nastavku svedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu, Vojislav Šešelj je juče rekao da su Demokratska stranka i Srpski pokret obnove želeli da Srbija ima svoju vojsku, prenosi Fonet.

- Đinđić se zalagao za formiranje srpske vojske, a isto je želeo i SPO, ali Srbija nikad nije imala svoju vojsku već samo teritorijalnu odbranu. Vlast nikad nije imala plan o formiranju vojske, ali su pojedinci i političke partije nastupali s takvim idejama, a jedina legalna sila bila je JNA, koju je podržavala Srpska radikalna stranka - rekao je Šešelj.

Na Miloševićevo pitanje zašto se delovanje specijalne jedinice "crvenih beretki" pominje pre nego što je ova jedinica nastala 1996. godine, a što je Šešelj potvrdio, svedok je odgovorio: "Zabunu pravi kolokvijalni naziv 'crvene beretke' jer su se pod tim nazivom pojavljivale razne jedinice". Dodao je da se "vlast u Srbiji trudila da suzbije delovanje paravojnih formacija".

Opisujući svoje veze sa osobama koje su u optužnici protiv Miloševića navedene kao učesnici udruženog zločinačkog poduhvata u optužnici za BiH, on je rekao da "nikada nije imao prave kontakte s Ratkom Mladićem". Svedok je rekao da su njegovi odnosi s Momčilom Krajišnikom bili bolji nego sa Radovanom Karadžićem.

- Govorio sam da Biljana Plavšić nije normalna, da se ne može verovatni nekome ko nema potomaka. Tražio sam od Karadžića da je ne kandiduje za predsednika Republike. On ju je kandidovao jer je bila ekstremnija od njega, što će uticati na zapadne faktore, a i to je bio svojevrstan udarac vama jer se niste podnosili. Ali, desilo se nešto drugo. Kasnije je umesto patriotskog ponašanja promenila stav za 180 stepeni, pod uticajem nekih stranih faktora s kojima se sporazumela - rekao je Šešelj. On je ponovio priču o Srbima pravoslavcima, Srbima katolicima i Srbima muslimanima, naglašavajući da to što je bilo u tadašnjoj Jugoslaviji nigde nije postojalo - da muslimani postanu nacija.

- Da li ste tim pričama širili mržnju - pitao je Milošević.
- Ne, širio sam ljubav ubeđujući Srbe muslimane da treba da obnovimo zajedničku državu - odgovorio je svedok. Odbacio je i tvrdnju o uklanjanju hrvatskog stanovništva rekavši da je "do pomeranja došlo spontano i da se hrvatsko stanovništvo ilegalno naoružavalo".


vesti po rubrikama

^politika

Pozovi koalicionog partnera radi dogovora
Đinđić i Drašković želeli srpsku vojsku
Juče na grobljima u Suvom Dolu i Livađu kod Lipljana
Zarić dolazi umesto Paskaša
Čović zahvaljuje za izuzetnu saradnju
 


     


FastCounter by LinkExchange