GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 31. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tri sindikata prosvete najavila štrajk u osnovnim i srednjim školama

Dinkić odlučuje o početku škole

Sindikalci traže da se plate prosvetara zaštite od inflacije, da se minuli rad obračunava po većoj stopi, poveća otpremina...

BEOGRAD - Nova školska 2005/2006. godina neće početi ukoliko se danas na pregovorima tri reprezentativna sindikata prosvete i Vlade Republike Srbije konačno ne usaglase Posebni kolektivni ugovori za osnovne i srednje škole, Posebni kolektivni ugovor za visokoškolsko obrazovanje i Posebni kolektivni ugovor za studentski standard - najavljeno je juče na sednici Republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije. Tri sindikata prosvete imaju oko 70 odsto zaposlenih u ovoj branši, a Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, Saveza samostalnog sindikata Srbije, kaže da Ministarstvo finansija, zbog sitnih razloga, rizikuje da stane čitava nastava.

Višak 10.000 nastavnika

Sindikalci kažu da je Ministarstvo prosvete i sporta priznalo da nema novca za socijalni program.
- U prosveti ima oko 10.000 viška zaposlenih. Mnogi nastavnici bi, uz određenu nadoknadu, otišli iz škola ili bi se prekvalifikovali. Ministar kaže da neće biti otpuštanja, a šta će onda biti sa viškom. Hoće li oni samo sedeti i primati platu? Za socijalni program potrebno je oko 10 milijardi dinara, a samo za dve godine oni potroše osam milijardi - kaže Kovač.

- Pregovori su trajali dve nedelje i ugovor nije usaglašen zbog pet stvari. Tražimo da se plate prosvetnih radnika zaštite u odnosu na inflaciju, da se minuli rad obračunava po većoj stopi - 0,5 umesto 0,4 odsto za radnike do 25 godina radnog staža, a 1 odsto za radnike sa više od 25 godina radnog staža. Po Zakonu o radu, visina otpremnine je tri mesečne plate, a nama hoće da daju samo jednu i po platu i od ovog zakona nećemo odustati. Tražimo da se sindikatu za invalidne i rekreativne odmore uplaćuje 0,2 odsto neto plate radnika i da se zaposlenima na visokoškolskim ustanovama odobrava zajam. U našim zahtevima ima prostora za usaglašavanje, a dogovorićemo se oko čega nema odstupanja - objašnjava Pavlović.

Zdravko Kovač, predsednik GSPRS "Nezavisnost", najavljuje da će, ukoliko ne dođe do dogovora sa ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, prvog septembra nastavnici u škole primiti samo prvake, a ostale đake će vratiti kućama.

- Ministar Dinkić je jedina prepreka da školska godina počne, dok su Ministarstvo prosvete i Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike bili kooperativniji - kaže Kovač.

Miodrag Skrobonja, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, oštriji je u najavi štrajka i traži korekciju zarada zaposlenih u prosveti.
- Na štrajku upozorenja u junu tražili smo kolektivni ugovor, kvalitetan socijalni program i korekciju zarada i, ukoliko se ti zahtevi ne ispune - mi stupamo u štrajk. Svesni smo da je kompletna obustava nastave nezakonita, a u svetu nastava može da se kompletno obustavi - kaže Skrobonja.

Vuksanović: Nastava neće kasniti

NIŠ - Republički ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović izjavio je juče u Nišu da školska godina neće kasniti i da će sutra u razgovorima s predstavnicima sindikata biti postignut dogovor o potpisivanju posebnih kolektivnih ugovora.
Vuksanović je novinarima rekao da očekuje da predstavnici sindikata budu konstruktivni u tim razgovorima i da su razgovori o potpisivanju posebnog kolektivnog ugovora već apsolvirani.

M. J.


vesti po rubrikama

^društvo

Dinkić odlučuje o početku škole
Slobodno 12.500 indeksa
S penzijom samo tri i po godine
Srednjoškolci plaćaju upis, zavisno od škole
Zatvor odlaže služenje vojnog roka
 


     


FastCounter by LinkExchange