GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 31. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle hapšenja jednog od najtraženijih hrvatskih kriminalaca

Srbi se Matekovićem odužili za Lukića?

ZAGREB - Srpske tajne službe pomogle su u hapšenju Ivana Ice Matekovića, što je vraćanje usluge za pomoć hrvatskih tajnih službi u hapšenju Milana Lukića, tvrdi zagrebački Jutarnji list, dodajući da je u tim slučajevima uspostavljena dobra saradnja tajnih službi.

List piše da se Mateković nekoliko meseci skrivao u Zemunu, pri čemu su hrvatske tajne službe još u februaru raspolagale tačnom adresom jednog od njegovih skrovišta. Srpske tajne službe nisu htele da uhapse Matekovića, iako je za njim bila raspisana međunarodna poternica, niti su želele da pomognu hrvatskoj policiji da ga uhapsi, piše list. Ali, početkom avgusta srpski bezbednjaci saznali su da se Lukićeva žena sprema da poseti muža.

Nju je hrvatska tajna policija pratila i javila srpskim kolegama o njenoj destinaciji - Argentini - gde je Lukić 8. avgusta i uhapšen, piše Jutarnji list. Nekoliko dana kasnije, jedan od šefova hrvatskih obaveštajaca dobio je poruku zahvalnosti, ali i obećanje da će se zauzvrat rešiti slučaj "lepotana" Matekovića. On je bio prisiljen da napusti Srbiju i, iako očekivan u Hercegovini, obreo se u Poreču gde živi njegov otac. Policija je odustala od hapšenja u Poreču zbog moguće štete po turizam. Mateković je praćen do Zagreba gde je prekjuče i uhapšen, prenosi Tanjug pisanje Jutarnjeg lista.

Međutim, Večernji list citira i izjavu jednog od hrvatskih obaveštajaca koji kaže da nije tačna tvrdnja da su Matekovića srpske službe Hrvatima izručile "na tacni", u zamenu za Lukića. List piše da se pretpostavlja da su Icina braća, Libero i Nikola, još u Srbiji, gde su pod zaštitom kriminalnog miljea.

Hrvatski mediji su podsetili i da se za Matekovića pisalo da je bio u kontaktu s Miloradom Ulemekom Legijom i da je ušao u Srbiju noć pre ubistva premijera Zorana Đinđića.

Mateković je u odsustvu osuđen na sedam godina zatvora zbog organizovanja otmice Tomislava, maloletnog sina hrvatskog generala Vladimira Zagorca, i šefovanja grupom koja je planirala otmice dece i drugih bogatih Hrvata.


vesti po rubrikama

^balkan

Srbi se Matekovićem odužili za Lukića?
Sprečio sudar vozova, nagradili ga otkazom
Odbio da Srbinu vrati imovinu
 


     


FastCounter by LinkExchange