GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lideri tri najveće zajednice u Iraku još nisu uspeli da usaglase Nacrt ustava

Rok probijen treći put

BEOGRAD - Politički lideri Iraka i juče su pregovarali o novom ustavu zemlje, čime su treći put probili rok za postizanje dogovora o tom dokumentu.

Iako je portparol iračkog premijera prethodno izjavio da su napravljene određene izmene u tekstu Nacrta ustava, razlike u stavovima predstavnika šiita, sunita i Kurda i dalje su jake. Predsedavajući iračkog parlamenta Hadžim Hasani izjavio je da je rok produžio ne bi li sunitski lideri pristali da podrže ustav i dodao da će u oktobru biti održan referendum o ustavu - bez obzira budu li politički lideri tri zajednice postigli konsenzus ili ne.

Pre no što je treći put produžen rok za usaglašavanje Nacrta novog ustava, premijer prelazne vlade Ibrahim al Džafari obratio se naciji putem televizije i pozvao na mir posle dvodnevnih sukoba pristalica radikalnog šiitskog lidera Moktade al Sadra i rivalske šiitske frakcije. Prethodno je i Sadr pozvao na prekid nasilja oko svog sedišta u Nadžafu.

- Neću zaboraviti najnoviji napad na naše prostorije, ali Irak prolazi kroz kritičan i težak period koji zahteva jedinstvo. Sledbenici neverničke Baas partije i sledbenici okupatora žele da u narodu poseju seme podrivanja poretka. Hvala premijeru Al Džafariju na pozivima na mir, a ostale islamske vođe pozivam da osude ponašanje svojih sledbenika - rekao je uticajni šiitski sveštenik.

O vezi sukoba u Nadžafu i rasprave o ustavu govori i to što Sadr sa svojom grupom podržava sunite koji se protive federalizaciji po modelu predloženom u Nacrtu, jer smatra da bi to dovelo do raspada zemlje. Po svoj prilici, ti sukobi su izbili kad je Sadr odlučio da, posle pauze, otvori svoj kabinet u svetom šiitskom gradu Nadžafu. Analitičar Bi-Bi-Sija smatra da je moguće da mu je cilj bio da preuzme vodeću ulogu među šiitima u trenutku velike političke drame u zemlji povodom usaglašavanja novog ustava. Rivalski Vrhovni savet za islamsku revoluciju u Iraku je, međutim, bio nespreman da prihvati ovaj Al Sadrov korak, a uznemirio je i prelaznog premijera Džafarija pred istek još jednog roka za dogovor o budućem uređenju Iraka.

- Problem je što je veliki deo vlasti prebačen na pokrajine. To daje pokrajinama pravo na predstavnike i definiše način menjanja saveznih zakona. Na primer, ako bi neko hteo promenu nekog saveznog zakona, jedna od odredaba iz Nacrta predviđa da se u tom slučaju primenjuje pokrajinski zakon. To, zapravo, znači podelu zemlje - a mi to stvarno ne prihvatamo - objasnio je Bi-Bi-Siju Farid Sabri, predstavnik Iračke islamske stranke u Londonu. Sabri je dodao da lično ne veruje da će doći do sporazuma oko ustavnog teksta, jer za to nije ostavljeno dovoljno vremena.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

U Parizu izgoreo još jedan hotel u kojem su bili smešteni imigranti
Al kaida udara na Tokio ili Sidnej
Podatak o skrovištu haškog begunca poslat Moskvi pre tri meseca
Lideri tri najveće zajednice u Iraku još nisu uspeli da usaglase Nacrt ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange