GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Podatak o skrovištu haškog begunca poslat Moskvi pre tri meseca

Zelenović se krio u Sibiru

Imao je lažni "srpski" pasoš pod brojem 00254991, na ime Branislava Petrovića

MOSKVA - Moskovski dnevnik Komersant juče je objavio da su istražitelji Haškog suda pronašli Dragana Zelenovića u sibirskom Hanti-Mansijskom okrugu i da su informaciju o tome poslali Moskvi još pre tri meseca.

Prema saznanju lista, istražitelji su pronašli Zelenovića još pre pola godine i, prema njihovim podacima, on se skrivao u Rusiji. List dodaje i da su ruske vlasti na sve zahteve odgovarale da se "podaci proveravaju".

Garancije za Galića

Vlada RS saopštila je juče da će dati garancije za privremeno puštanje na slobodu generala Stanislava Galića kog je Tribunal, u prvom stepenu, osudio na 20 godina zatvora. Galić (62) je bio komandant divizije VRS koja je držala pod opsadom Sarajevo, od 1992. do 1995. Galić je osuđen zbog "dugotrajnih snajperskih napada i bombardovanja civila u Sarajevu".

List piše da je tužilac Karla del Ponte Moskvi stavila do znanja da je njeno strpljenje pri kraju i da će otvoreno izjaviti da ruske vlasti ne žele da sarađuju s Tribunalom. Onda je 13. juna, istupajući na zasedanju Saveta bezbednosti UN, izjavila da je predala ruskim vlastima tačnu informaciju o prebivalištu Zelenovića i da je dobila odgovor da se istraga nastavlja.

Haški istražitelji su saznali da Zelenović živi u Haniti-Mansijskom, da ima falsifikovan "srpski" pasoš pod brojem 00254991, na ime Branislava Petrovića, i naveli broj telefona koji koristi, na ime Vasiljeva, stanovnika Hant-Mansijskog. Dokumentima je bila priložena i fotografija.

Tada je ocenjeno da "stvar dobila ozbiljan značaj", posebno pošto su zapadni mediji još u martu optužili Rusiju za skrivanje ratnih zločinaca, navodi list.

Hag tereti Zelenovića za učešće u zločinima nad nesrpskim stanovništvom Foče u BiH, za kršenje zakona i običaja ratovanja i zločine protiv čovečnosti.

Beta


vesti po rubrikama

^svet

U Parizu izgoreo još jedan hotel u kojem su bili smešteni imigranti
Al kaida udara na Tokio ili Sidnej
Podatak o skrovištu haškog begunca poslat Moskvi pre tri meseca
Lideri tri najveće zajednice u Iraku još nisu uspeli da usaglase Nacrt ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange