GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Al kaida udara na Tokio ili Sidnej

LONDON - Francuski stručnjak za terorizam Žan Luj Brugijer upozorio je da Al kaida sprema napad na neki od velikih finansijskih centara u Aziji poput Tokija i Singapura, ili na Sidnej da bi poljuljala poverenje investitora u taj region, piše Fajnenšel tajms.

Brugijer je rekao da su azijske zemlje manje pripremljene za takav napad od SAD. "Ponekad zanemarujemo kapacitet ili želju Al kaide da destabilizuje jugoistok Azije", kaže taj sudija koji već 20 godina otkriva i hapsi islamske ekstremiste.

Prema njegovim rečima, Japan je najverovatnija meta, a napad na finansijski centar u Aziji poput Tokija ili na Sidnej, bio bi simbolički važan za Al kaidu jer bi zaustavio ekonomski napredak regiona. "Napad na ovu zemlju (Japan) imao bi ozbiljne posledice. Zaboravljamo da Al kaida oštri svoju strategiju, i umesto da se fokusira na tzv. lake mete okreće se ekonomskim i finansijskim centrima", rekao je on. Brugijer je upozorio i da bi Singapur mogao da bude napadnut i pored efikasne obaveštajne službe.

Dugo očekivani izveštaj generalnog inspektora američke CIA o delovanju te agencije pre terorističkih napada od 11. septembra 2001. sadrži i kritike na račun više njenih bivših i sadašnjih funkcionera, piše NJujork tajms. Među kritikovanima je i bivši direktor CIA Džordž Tenet kom se, oštrim jezikom, pripisuje da je propustio da razvije i izvede strateški plan delovanja protiv Al kaide, iako je još 1998. lično ukazivao na opasnost od te organizacije. Izveštaj, koji je Kongres SAD tražio još pre tri godine, a koji je tek juče dostavljen, predlaže da se pojedini obaveštajci pozovu na odgovornost.


vesti po rubrikama

^svet

U Parizu izgoreo još jedan hotel u kojem su bili smešteni imigranti
Al kaida udara na Tokio ili Sidnej
Podatak o skrovištu haškog begunca poslat Moskvi pre tri meseca
Lideri tri najveće zajednice u Iraku još nisu uspeli da usaglase Nacrt ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange