GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Parizu izgoreo još jedan hotel u kojem su bili smešteni imigranti

Među mrtvima i 14 mališana

Čuo sam plač dece, krike porodica... Mnogi su iskakali kroz prozore, posvedočio je jedan od spasenih

PARIZ - Najmanje 17 osoba, uključujući 14 dece, poginulo je u požaru koji je juče u zoru izbio u jednom višespratnom hotelu u stambenom bloku na jugu Pariza, saopštila je francuska policija. Među poginulima je i jedna trudnica, a u požaru je povređeno 30 osoba, od kojih jedna teže.

Portparol vatrogasne jedinice rekao je da uzrok požara još nepoznat, ali da je oko 200 vatrogasca tek posle dva sata uspelo da požar stavi pod kontrolu i pomogne grupi od 130 osoba da pobegnu iz plamena. U hotelu su bile smeštene čitave porodice koje su imigrirale iz Afrike, uglavnom iz Senegala i Malija. To je drugi slučaj izbijanja požara u hotelima s imigrantima ove godine; u aprilu je 24 osobe poginulo u požaru u hotelu "Pariz Opera" u kojem su, takođe, bili afrički imigranti koji su čekali smeštaj.

Mediji javljaju da je i ovaj hotel, kao i onaj što je izgoreo u aprilu, bio u stanju raspadanja. Vatra je izbila na stepenicama nešto iza ponoći i vatrogascima su bila potrebna dva sata da je obuzdaju.

- Čuo sam plač dece, krike porodica... neka deca su vrištala za roditeljima. Mnogi su iskakali kroz prozore - posvedočio je novinarima Omar Kize koji se spasao. Kize je ispričao da je hotel bio jako prljav, prepun pacova, i da su imigranti još od 1991. čekali u njemu na smeštaj.

Sada se postavlja pitanje zašto je toliki broj imigrantskih porodica u Parizu smešten u ruinirane zgrade koje samo što se ne sruše. Francuski predsednik Žak Širak zatražio je hitnu istragu o uzrocima požara. - Čitava Francuska je u žalosti posle ove katastrofe. Izražavam svoje lično saučešće i saučešće čitave nacije porodicama žrtava i njihovim najbližima - rekao je on. Ministar unutrašnjih poslova Nikola Sarkozi, koji je juče rano ujutro došao na mesto požara, zatražio je od šefa pariske policije da napravi listu svih objekata koji predstavljaju potencijalnu opasnost od izbijanja požara.

Pripremila V. Popović


vesti po rubrikama

^svet

U Parizu izgoreo još jedan hotel u kojem su bili smešteni imigranti
Al kaida udara na Tokio ili Sidnej
Podatak o skrovištu haškog begunca poslat Moskvi pre tri meseca
Lideri tri najveće zajednice u Iraku još nisu uspeli da usaglase Nacrt ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange