GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Optimističke prognoze stručnjaka uoči jesenje žetve

Kukuruz dobro rodio

KIKINDA - Ove proizvodne godine kukuruz, naša najrasprostranjenija ratarska kultura, obećava rekordan rod. Ukoliko tokom predstojećeg perioda sazrevanja bude suvo i toplo vreme berićet neće izostati - optimista je u pogledu ovogodišnjeg roda pravnik Zavoda za kukuruz novosadskog naučnog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Đorđe Jocković koji je prisustvovao velikom agronomskom skupu u Kikindi - Danu polja kukuruza i suncokreta.

- Pod kukuruzom se u Srbiji nalazi 1,3 milion hektara. Očekuje se prosečan prinos oko šest tona po hektaru i proizvodnja između šest i sedam miliona miliona tona. Ove količine u potpunosti će zadovoljiti domaće potrebe koje su oko 4,5 miliona tona, a kukuruza će biti i za izvoz - poručio je Jocković.

Prozvođači suncokreta zbog izrazito vlažne sezone koja se ne pamti u poslednjih nekoliko decenija ne mogu da budu zadovoljni. Podsećajući da je u Srbiji pod tom uljaricom više od 200.000 hektara, upravnik Zavoda za suncokret novosadskog naučnog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo akademik Dragan Škorić saopštio je da su se prinosi dosta dobro formirali, između 2,5 i više od tri tone po hektaru. Međutim, zbog obilnih padavina parcele koje se budu obraćivale pomoću kombajna daće ipak slabiji rod. Škorić nije želeo jasno da se izjasni o ovogodišnjem prinosu suncokreta koji je na mnogim njivama oboleo od truleži. Poput paora, priželjkuje stabilizaciju vremenskim prilika. Ukoliko naredne tri do četiri sedmice bile suve i tople, štete će biti znatno manje - kazao je Škorić i preporučio proizvođačima da pristupe desikaciji suncokreta, odnosno izazovu ubrzano zrenje korišćenjem odgovarajućih hemijskih preparata.

S. U.


vesti po rubrikama

^selo

Optimističke prognoze stručnjaka uoči jesenje žetve
Slaba prodaja poljoprivrednih preduzeća
      


FastCounter by LinkExchange