GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 27. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Ministar odbrane SCG čeka dalji razvoj situacije i ne daje izjave

Davinić neće da se povuče sa funkcije

On ne haje mnogo za Dinkićeve pretnje i ima jaku podršku u Ministarstvu i saveznim organima, kaže za Glas izvor iz Davinić neće da se povuče sa funkcije

BEOGRAD - Povodom stava G17 plus da ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić treba da podnese ostavku na tu funkciju i najave Mlađana Dinkića da će odmah početi konsultacije za postavljenje njegovog naslednika i da toj stranci nije stalo da ministar bude ponovo iz njihovih redova već da je važno da vojne finansije budu pod kontrolom građana Srbije - Glas je pokušao da razgovara sa Prvoslavom Davinićem. Međutim, u njegovom kabinetu rečeno nam je da se on sigurno neće oglašavati o tome ni lično ni saopštenjem do kraja nedelje.

- Verovatno hoće da sačeka dalji razvoj situacije, mada ministar i ne haje mnogo na tu odluku i ne pomišlja da se povuče jer ima podršku da i dalje obavlja svoju funkciju. Uostalom, to je samo njihov stav jer Davinić može da ode jedino na dva načina - da predsednik SCG Svetozar Marović pismeno predloži njegovu smenu, a onda bi taj predlog išao na Skupštinu SCG. Inače, ni Davinićevi najbliži saradnici ne veruju da će on da posluša stav stranke - rečeno je nezvanično Glasu u Ministarstvu odbrane SCG.

O satelitu samo priče

Naš drugi izvor, inače blizak ministru Daviniću, demantuje i navode republičkog ministra finansija da Ministarstvo odbrane SCG hoće da kupi satelite za potrebe vojske za praćenje situacije na jugu Srbije i Kosovu vredne 53 miliona evra.
- Ni ta priča nije od juče, ona je stara već godinu i po dana. Ne znamo odakle Dinkiću te informacije, ali evo, mi ga pozivamo da javno pokaže bilo kakav dokaz, a mi odgovorno tvrdimo da ne postoji ni predugovor za tako nešto - tvrdi isti izvor.

Navodeći ranije sukobe dvojice članova G17 plus, isti izvor još tvrdi da namera da Aleksandar Radović dođe na mesto pomoćnika ministra odbrane za finansije na kojem Dinkić uporno insistira, potiče još od ranije.

- Bilo je već razgovora o tome, ali uvek je kategorički odbijan takav predlog iz više razloga. Pored toga što ne možemo da prihvatamo naredbe ministra finansija Mlađana Dinkića kako mu se prohte, ali ono što je mnogo važnije - jeste Radovićeva biografija i njegov raniji učinak kao šefa Poreske uprave Srbije - tvrdi naš izvor iz tog ministarstva.

Inače, spor između Dinkića i Davinića traje još od juna, da bi sredinom avgusta ministar finansija izjavio da je G17 - plus nezadovoljan kompletnim stanjem u vojsci i da na osnovu izveštaja finansijske budžetske komisije "oružanim snagama upravljaju Crnogorci".

- Tačno je da je Dinkić u Ministarstvo odbrane SCG poslao inspekciju i istina je da su oni ovde sve kontrolisali. U međuvremenu, napravili su zapisnik koji je i nama dostavljen 8. avgusta. U zakonskom roku reagovali smo na taj izveštaj i ministru Mlađanu Dinkiću dostavili smo naše primedbe u pismenoj formi, posle čega nas je javno kritikovao. I sve bi to bilo u redu da je on pred novinare izašao sa konkretnim dokazima i šta su nam to navodno našli, a ne da nas uopšteno optužuje. Neka izađe i detaljno obrazloži šta to, navodno, nije u redu - priča naš izvor iz ministarstva.

Povodom tvrdnji da vojska, bez obzira na besparicu, nedomaćinski troši novac iz budžeta, a najnoviji primer je renoviranje zgrade ministarstva u vrednosti od 250 miliona dinara, isti izvor kaže:
- I to su spekulacije koje se lansiraju iz već poznate kuhinje. Neka slobodno dođu oni koji to tvrde i uveriće se da od, navodno, započetih radova nema ništa. A da vas podsetim da upravo ministar Dinkić od maja, kada je preuzeo "trezor", odnosno finansiranje vojske, ima uvid u svaki dinar u Ministarstvu odbrane SCG - kaže izvor Glasa.

S. Vojinović


vesti po rubrikama

^politika

Ministar odbrane SCG čeka dalji razvoj situacije i ne daje izjave
Sporazumi sa SAD možda za dva meseca
Protojerej Radomir Nikčević za Glas odlučno demantuje pisanje medija
Sedmoro kadrova SDP lojalno vladi
Lalović: Još sam član SDP
 


     


FastCounter by LinkExchange