GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Umetnička udruženja Srbije protiv ukidanja statusa slobodnih umetnika

Zakon štiti kič

Snežana Kutrički: Nemamo ništa protiv da se i kod nas uvedu zakoni Evropske unije jer su umetnici u Evropi zaštićeni kao beli medvedi
Dragoslav Krnajski: Jedan od načina da oborimo primenu novog zakona za socijalno osiguranje za slobodne umetnike jeste peticija

BEOGRAD - Novi zakon koji ukida status slobodnih umetnika izazvao je demonstracije više stotina umetnika, održane u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Zakon o socijalnom osiguranju obavezuje sve samostalne umetnike da sami sebi uplaćuju mesečnu osnovicu i predstavlja presedan, jer već 60 godina slobodnim umetnicima tu osnovicu plaća država. Zakon praktično sprovodi čistku odstranjujući umetnike koji nisu u stalnom radnom odnosu. Primorava ih da prijavljuju porez na mesečna primanja čak i ako ih nisu ostvarili. Ništa umetnost! Samo komercijala!

Glumatanje evropskog modela

- Dinkićev zakon pogoduje kulturnim industrijalcima kao što su "Grand prodakšn" ili "Siti rekords". Sada su oni oslobođeni obaveze da prijavljuju primanja umetnika i autorske honorare. Dinkić štiti profitabilne. Sve ide na ruku posrednicima i tehno-menadžerima jer, kad umetnik ostvaruje projekat u Domu kulture ili Muzeju, novac se uplaćuje instituciji, a ne njemu. Ministarstvo za kulturu Francuske ima 15 zaposlenih, a naše ministarstvo za kulturu 50. Nama je u Ministarstvu za kulturu potreban čovek domaćin, ne neko ko je tu samo da bi štitio Dinkića i svoje stranačke pozicije - istakla je Snežana Kutrički.
- Već dve godine Mlađan Dinkić neće da nas primi jer nema vremena! Ovo što Ministarstvo finansija radi je samo glumatanje evropskog modela, jer nije valjano regulisan ni Zakon o autorskim honorarima, ni Zakon o zaštiti intelektualne svojine.

Na sastanku sa zamenikom ministra finansija i predstavnicima Poreske uprave, zahtev Koordinacionog odbora umetničkih udruženja Srbije da se odloži primena novog zakona odbio je zamenik ministra, iako su taj zahtev podržali i Ministarstvo za kulturu i Gradski sekretarijat za kulturu. Posle demonstracija u "Cvijeti", umetnici su, u znak protesta, "poklonili" Skupštini i Vladi Srbije dva džaka puna obrazaca PDP - SU za obavezni mesečni porez za samostalne umetnike kao - umetničko delo. I to u trajno vlasništvo. Dragoslav Krnajski, predsednik Koordinacionog odbora, rekao je za Glas da je ovo tek najava mera koje će preduzeti da spreče primenu novog zakona, uključujući i generalni štrajk u kulturi kao jednu od mogućih opcija.

- Jedan od načina da oborimo primenu Zakona za socijalno osiguranje za slobodne umetnike jeste peticija. Od danas svi građani mogu potpisati peticiju u Galerijama ULUS-a i Singidunuma u Knez Mihailovoj i u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u toku radnog vremena Galerija. Zahtevamo i sastanak sa premijerom Vojislavom Koštunicom. Očekujemo i da poslanički odbori stranaka u Skupštini prihvate našu inicijativu i pokrenu proceduru za izmenu Zakona. Računamo i na puno razumevanje Slobodana Lalovića i Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Čak i Ministarstvo finansija, koje je dalo Nacrt novog zakona, može biti inicijator izmene zakona, kada bi shvatilo svu težinu položaja umetnika. Ali, s obzirom na to da su oni napadnuta strana, teško je verovati da će pristati da sami sebe demantuju. Dinkić je u izjavi Tanjugu, datoj dan posle demonstracija, rekao da je spreman da se ovo pitanje pozitivno reši. Bilo je potrebno puno energije i napora s naše strane da bi se iznedrila ovakva rečenica.

Novi zakon se predstavlja kao "progresivna tendencija". Neki smatraju da je dosadašnje rešavanje socijalnog statusa slobodnih umetnika relikt komunističkog režima kojim se kupuje "ćutanje umetnika".

Snežana Kutrički, predstavnik Udruženja dramskih pisaca Srbije, kaže:
- Ne. Kako je do sada bio regulisan zakon za socijalno osiguranje slobodnih umetnika upravo je jedna od preporučenih mera Evropske unije. Nezavisnost umetnika od države i radni staž se ostvaruju isključivo putem umetničkih udruženja. Unesko je 1997. razmatrao i dao direktnu podršku instituciji slobodnog umetnika. Umetniku koji ima 15 godina staža država uplaćuje 40 odsto prosečne zarade u republici. Ako je prosečna plata 21.000, nama se uplaćuje osnovica od 8.000, pa možete lako izračunati kolike će nam biti penzije.

- Nemamo ništa protiv da se i kod nas uvedu zakoni Evropske unije jer su umetnici u Evropi zaštićeni kao beli medvedi. Primera radi, investitori građevinskih objekata u inostranstvu dužni su da izdvoje novac za svaki novi objekat kojim će se on umetnički oplemeniti, kao što su kolekcije skulptura u bankama, itd. Od 1990. nije donet nijedan zakon u kulturi! Uprkos drastičnim promenama kroz koje smo prolazili kao društvo. Koordinacioni odbor radi volonterski već tri godine, ali maksimalno profesionalno. Naše predloge za zakon nije podržala nijedna institucija kulture, a ministar Kojadinović nam je svojevremeno rekao da će Dinkićev zakon znatno smanjiti sivu ekonomiju - istakla je Snežana Kutrički.

- Potrebno vam je 10.000 potpisa građana za obaranje Zakona. Mi već imamo više od 500 potpisa umetnika koji su učestvovali u demonstracijama u "Cvijeti". Kada bi pozorišna sezona bila u toku, mi bismo te potpise skupili za dva dana. Sutra imamo sastanak Koordinacionog odbora i angažovaćemo institucije kulture širom Srbije da organizuju potpisivanje peticije. Želimo da rešimo ovaj problem na republičkom nivou. Da je za umetnike nadležno samo Ministarstvo kulture, nikakvi lokalni organi samouprave ne bi odlučivali ko je umetnik, a ko nije.

S. Đ. Marković


vesti po rubrikama

^tema

Zakon štiti kič
Nevažni smo za teroriste
Veće stipendije, ali i skuplji domovi i ishrana
 
 


     


FastCounter by LinkExchange