GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Iraku napeto zbog Nacrta ustava

Šiiti udarili jedni na druge

BAGDAD - Sukobi rivalskih šiitskih grupa koji su izbili na jugu Iraka prete da dovedu do nove krize i ugroze političke pregovore sa sunitima o donošenju ustava, prenose agencije.
Prema najnovijem bilansu, pet osoba je poginulo, a sedmoro ih je ranjeno u Nadžafu u oružanim sukobima suparničkih šiitskih frakcija - sledbenika radikalnog imama Moktade al Sadra i pristalica najveće šiitske stranke, Vrhovnog saveta islamske revolucije u Iraku.

Napad na severu

Naoružani napadači zapucali su juče po posetiocima jednog kafea u gradu Abu Sajdi na severu Iraka koji su doručkovali i ubili šestoricu, a ranili trojicu Iračana. Zasad se ne zna ko stoji iza ovog napada, preneo je Rojters. Ukupno 12 Iračana, među kojima i trogodišnja devojčica, poginulo je, a još 12 ih je juče ranjeno u napadima severno od Bagdada.

Sadrove pristalice sukobile su se i s policijom i rivalskim grupama u Bagdadu i nizu gradova u unutrašnjosti; poginule su dve osobe, a ranjeno ih je 15. U Amari, blizu Basre, ubijen je jedan policajac kad su pripadnici Mehdi armije zauzeli kancelarije suparničke organizacije Badr.

Sukobi među šiitima počeli su kada su Sadrove pristalice pokušale ponovo da otvore njegovu kancelariju u Nadžafu. Ona je zatvorena prošle godine kad su završene borbe; Sadrove pristalice su za to optužile Vrhovni savet, a ta stranka je odbacila odgovornost i osudila napade. Harizmatični Sadr pozvao je na mir.

Neki izveštači povezuju napade u šiitskim gradovima sa velikom napetošću koja prati već dva puta odlagano usaglašavanje novog iračkog ustava. Sadr se pridružio liderima manjinske sunitske zajednice u osudi Nacrta ustava kao recepta za razbijanje države.

Kad je o ustavu reč, premijer Ibrahim Džafari izjavio je da je usaglašen 151 od 153 članova ustava - uključujući i one koji Irak određuju kao federaciju.

Pentagon je u međuvremenu najavio da će u Irak uputiti dodatnih 1.500 vojnika kako bi pomogli u jačanju mera bezbednosti pred predstojeći referendum o novom ustavu u oktobru; očekuje se da će vojnici u Iraku ostati oko četiri meseca, uključujući i vreme nakon opštih izbora koji bi trebalo da se održe u decembru.

Pripremila V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Posle istorijske evakuacije zaoštrava se stanje na Bliskom istoku
Gadafi pozvao Buša pod šator
Nemci glasaju 18. septembra
Britanci spremili spisak za proterivanje
Pentagon na meti kineskih hakera
U Iraku napeto zbog Nacrta ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange