GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kreću deportacije "sejača mržnje" posle odluke vlade u Londonu da objavi nove antiterorističke mere

Britanci spremili spisak za proterivanje

BEOGRAD - Britanski ministar unutrašnjih poslova Čarls Klark izjavio je da bi već u roku od nekoliko dana mogao da preduzme konkretnu akciju u skladu s novim ovlašćenjima koja mu omogućavaju da deportuje ili da zabrani ulaz u zemlju stranim državljanima osumnjičenim za povezanost sa terorizmom, javio je Bi-Bi-Si.

Klark se oglasio neposredno po objavljivanju spiska aktivnosti koje vlada u Londonu smatra neprihvatljivim, a koji je sačinjen neposredno posle julskih bombaških napada u britanskoj prestonici. On je precizirao da će biti proterani svi oni koji svojim propovedima, istupanjima ili u tekstovima i internet porukama ohrabruju mržnju i terorizam. - Pravila se menjaju - poručio je Klark. Procenjuje se da bi već u narednih nekoliko dana iz Britanije mogli da budu proterani neki imami koje vlada tereti za širenje ekstremnih islamističkih ideja.

Britanska javnost posle julskih napada nije bila šokirana samo time što je do njih došlo, nego i zbog činjenice da su ih izveli mladi britanski muslimani, koji su ili rođeni i odrasli u Britaniji ili u njoj žive godinama. U vladi je vrlo brzo preovladao stav da ogromnu odgovornost snose radikalni imami, koji su propovedajući u nekim džamijama, mladim muslimanima usadili radikalne ideje i naveli ih da postanu bombaši samoubice. Zato je premijer Toni Bler još pre tri sedmice najavio da će neki od tih imama, koji nisu britanski državljani, biti proterani, dok drugima neće biti izdate vize za ulazak u Britaniju. Iako u novim merama nisu precizirani veroispovest ili nacionalnost onih koji "propovedaju mržnju", komentatori ukazuju da će se one pre svega odnositi na islamske sveštenike i radikalne muslimane. Analitičari istovremeno ukazuju na to da još nije jasno kakav će efekat imati te vladine mere, pošto će oni koji budu proterani imati pravo žalbe i pravne zaštite.

Detalji novih antiterorističkim mera u međuvremenu su razrađeni i Klark je u sredu objasnio kako će one funkcionisati u praksi. - Mi već imamo tzv. spisak rizičnih osoba čije prisustvo u Britaniji ne bi bilo u interesu ovdašnjih građana. Sada ćemo taj spisak proširiti i tim osobama neće biti dozvoljeno da uđu u Britaniju, odnosno neće moći da dobiju vizu. Ove mere se odnose i na osobe koje su već na ovaj ili onaj način ušle u Britaniju, a mi verujemo da ne treba da budu ovde. Od takvih osoba tražićemo da se vrate u zemlje iz kojih su došle - rekao je Klark. Ove mere moraju da budu odobrene u parlamentu, jer se smatra da je ministar samo precizirao na koji će način koristiti ovlašćenja koja već ima po postojećim zakonima.

Ali ne gledaju svi blagonaklono na ove mere. Manfred Novak, ekspert UN za problematiku tortura, upozorava da nisu dovoljna uveravanja Blerove vlade da će sklopiti pojedinačne ugovore sa zemljama porekla "sumnjivih", kojima bi se te zemlje obavezale da neće primenjivati torturu nad proteranima. Početkom ovog meseca Britanija je već sklopila prvi takav sporazum s Jordanom, a pregovara sa još nekim zemljama, uključujući Egipat i Alžir. - Činjenica da se traže takvi sporazumi pokazuje da je zemlja koja deportuje svesna da je deportovana osoba u ozbiljnoj opasnosti da bude mučena čim stigne u zemlju u koju je izručena - ocenjuje Novak. Međunarodne i konvencije UN zabranjuju izručivanje u zemlje koje koriste torturu, a pravnici upozoravaju da bi onima koji su izvršili neko krivično delo trebalo suditi u Britaniji a da, ako nisu krivi, ne mogu biti ni proterani.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

Posle istorijske evakuacije zaoštrava se stanje na Bliskom istoku
Gadafi pozvao Buša pod šator
Nemci glasaju 18. septembra
Britanci spremili spisak za proterivanje
Pentagon na meti kineskih hakera
U Iraku napeto zbog Nacrta ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange