GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nemci glasaju 18. septembra

BERLIN - Savezni ustavni sud u Karlsrueu doneo je juče presudu kojom je potvrdio ustavnost odluke nemačkog predsednika Horsta Kelera o raspuštanju Bundestaga, Donjeg doma parlamenta, i raspisivanju prevremenih saveznih izbora. To je poslednja reč najviše instance i znači da će Nemci izaći na izbore koje je Keler zakazao za 18. septembar.

Sud je odbacio tužbe dvoje saveznih poslanika, Jelene Hofman iz Socijaldemokratske partije i Vernera Šulca iz stranke Zelenih, koji smatraju da je samo glasanje o nepoverenju kancelaru Gerhardu Šrederu u parlamentu bilo namešteno s ciljem da se poverenje ne dobije i da je, samim tim, Kelerova odluka o raspuštanju parlamenta i raspisivanju novih izbora neustavna. Sud je napravio i razliku između "izmišljenog pitanja o poverenju" i "pitanja o poverenju s ciljem raspuštanja Bundestaga" koje nije protivrečno ustavu.

Sudije su presudile i da je Šrederova procena da je izgubio potrebnu većinu za reformske projekte, koju je izneo prilikom postavljanja pitanja o poverenju vladi 1. juna, bila osnovana - kao i Kelerova odluka o raspisivanju novih izbora. Šreder je zatražio prevremene savezne izbore posle gubljenja pokrajinskih izbora u Severnoj Rajni-Vestfaliji, srcu socijaldemokratije koja je tu bila na vlasti neprekidno 39 godina, kao i pada poslednje "crveno-zelene" koalicije na saveznom nivou. Nove savezne izbore žele i vlast i opozicija, a sudeći prema anketama i ogromna većina građana.

V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Posle istorijske evakuacije zaoštrava se stanje na Bliskom istoku
Gadafi pozvao Buša pod šator
Nemci glasaju 18. septembra
Britanci spremili spisak za proterivanje
Pentagon na meti kineskih hakera
U Iraku napeto zbog Nacrta ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange