GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle istorijske evakuacije zaoštrava se stanje na Bliskom istoku

Nožem na Jevrejina

TEL AVIV - Situacija na Bliskom istoku zaoštrila se samo dva dana posle istorijskog, uspešnog povlačenja izraelskih naseljenika iz pojasa Gaze i sa dela Zapadne obale.

Nasilje je počelo u sredu uveče kad je jedan Palestinac u starom gradu, u Jerusalimu, kuhinjskim nožem napao dvojicu jevrejskih mladića, učenika verske škole. Napadač je na smrt izbo britanskog Jevrejina Šmuela Matu (21) i teško ranio njegovog druga, Jevrejina iz SAD. Obojica su pohađali školu za ultraortodoksne Jevreje i, prema rečima preživelog mladića, išli su od Zida plača ka ješivi kad su napadnuti.

On je rekao da misli da ih je napao Arapin. Policija kaže da ovaj incident ima nacionalistički motiv, kao i da je napadač pobegao. To je prvo ubistvo od kako je Izrael u utorak okončao povlačenje 21 jevrejske kolonije iz pojasa Gaze i četiri sa severa Zapadne obale. Takođe, u sredu uveče, izraelska vojska ubila je petoricu osumnjičenih palestinskih terorista u izbegličkom kampu u Tulkarmu na Zapadnoj obali.

Pripadnici izraelske jedinice "Duvdevan", koji se prerušavaju u Arape, upali su u kafe u Tulkarmu da bi uhapsili dvojicu pripadnika Islamskog džihada. Jedan vojnik je pucao u vazduh i pozvao dvojicu Palestinaca da se predaju, ali je u tom trenutku izbio sukob u kafeu i van njega i bačene su zapaljive bombe. Četvorica Palestinaca su poginula na licu mesta, a peti je kasnije u bolnici podlegao ranama. Palestinski izvori navode da su poginula trojica mladića od 14 do 17 godina, koji nisu bili članovi nijedne terorističke organizacije. Islamski džihad i Brigade mučenika Al Aksa već su najavile "bolnu osvetu". Palestinski premijer Ahmed Kurei oštro je osudio incident. - Brutalan zločin u Tulkarmu pokazuje da Izrael ne želi zatišje. Slika je vrlo tamna i vrlo opasna - rekao je Kurei u Ramali.

Pripremila V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Posle istorijske evakuacije zaoštrava se stanje na Bliskom istoku
Gadafi pozvao Buša pod šator
Nemci glasaju 18. septembra
Britanci spremili spisak za proterivanje
Pentagon na meti kineskih hakera
U Iraku napeto zbog Nacrta ustava
 


     


FastCounter by LinkExchange