GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Niko iz Vlade Srbije juče se nije odupirao odluci o izbacivanju SDP-a

Izbori ako još neko napusti koaliciju

Na sednici je bilo reči i o preispitivanju povlačenja optužnice protiv Marka Miloševića. Najmanje desetak funkcionera SDP poslalo pisma podrške Koštunici, saznaje Glas

BEOGRAD - Vlada Srbije juče je razrešila Nebojšu Čovića funkcije predsednika Koordinacionog centra SCG i Srbije za Kosovo i Metohiju i sa mesta predsednika Koordinacionog tela Saveta ministara SCG i Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđa, a Savetu ministara predložila da Slobodan Orlić bude razrešen sa mesta direktora Direkcije za informisanje.

- SDP posle onoga što je učinio ne ostaje u vlasti tako da će svi dosadašnji članovi ove stranke koji su bili na funkcijama, sem ministra za rad Slobodana Lalovića i zamenika ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Vlatka Sekulovića koji se distancira od odluke SDP-a, vrlo brzo biti razrešeni. Ovakve stvari ni ubuduće nećemo tolerisati, a ukoliko se još neka članica vladajuće koalicije odluči da ne poštuje programe i ciljeve vlade, koja nema veliku, ali ima stabilnu većinu, ići će se na nove izbore - izjavio je ministar za privredu i privatizaciju u Vladi Srbije Predrag Bubalo na jučerašnjoj konferenciji za novinare posle sednice vlade.

Orlić: Dinkić, Nikitović i Lazarević predvode progon SDP-a

Socijaldemokratska partija optužila je šefa kabineta premijera Srbije Aleksandra Nikitovića, ministra finansija Mlađana Dinkića i biznismena Vojina Lazarevića da rukovode "operacijom razbijanja" te stranke. Slobodan Orlić, član predsedništva SDP-a, rekao je na konferenciji za novinare da je podatke o tome dobio iz svojih izvora u Vladi Srbije. On je, međutim, na pitanje da li je bilo ko od trojice koje je pomenuo vršio pritisak na funkcionere SDP-a, odgovorio negativno. Prema Orlićevim rečima, Vlatko Sekulović je sa Kube, gde je na letovanju, zvao poslanicu LJiljanu Nestorović i tražio da ubuduće, kao i Lalović, deluje samostalno u parlamentu. Uprkos tome, ustvrdio je Orlić, SDP neće isključiti iz članstva ni Sekulovića, niti Lalovića, ali će tražiti od premijera da zamene svoje kadrove.

On tvrdi da kabinet Vojislava Koštunice ima većinu i odlučno demantuje da je bilo pritisaka iz vlade na pojedine poslanike i članove SDP-a da ta partija podrži ukidanje Zakona o NIS-u.

- Činjenica je da imamo osetljivu većinu, ali niko nikoga nije ucenjivao. Evo, pozivam bilo kog člana SDP-a neka otvoreno kaže ko je na njih vršio pritisak. Sve može da se dokaže - veli Bubalo.

On je za Glas još potvrdio da je na sednici vlade bilo reči i inicijativi SPO i G17 da se zbog novih dokaza ponovo preispita povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića.
- Ministar pravde Zoran Stojković je na sednici izneo činjenice povodom tog slučaja. Znam samo da je reč o puno detalja i da će javnost o tome biti obaveštena. A da li će se ceo slučaj vratiti na početak, zaista ne znam - rekao je Bubalo.

Inače, niko od članica vlade, prema saznanjima Glasa, nije se odupirao odluci premijera da izbaci SDP iz vladajuće koalicije i smeni Čovića i ostale funkcionere te stranke sa funkcija.

Izvori Glasa bliski Vladi Srbije tvrde da je najmanje desetak funkcionera SDP-a, uglavnom direktora javnih preduzeća izrazilo lojalnost Koštuničinom kabinetu. Ti kadrovi SDP-a, među kojima je i direktor Službenog glasnika Branko Gligorić, prema istim tvrdnjama, uputili su čak i pisma podrške premijeru Koštunici. U vladinom okruženju veoma su zadovoljni takvim razvojem situacije jer i to, prema kalkulacijama vladajuće koalicije, pokazuje da SDP nije jedinstven toliko koliko bi želeo lider te partije Nebojša Čović, tako da ne bi bilo iznenađujuće i da deo članstva postavi pitanje svom partijskom šefu zašto je odlučio da se kocka sa Koštunicom.

S. V. - G. Đ.


vesti po rubrikama

^politika

Milošević ljut, tražio da tužilac definiše za šta ga optužuje
Ponosni na Šešelja
Hapšenje Karadžića i Mladića na jesen
Albanci prete novim nasiljem
Niko iz Vlade Srbije juče se nije odupirao odluci o izbacivanju SDP-
Vlada Srbije smenila Čovića
Marović i Tadić u septembru s papom
Čekajući fajront : Sneg u septembru
 


     


FastCounter by LinkExchange