GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Milošević ljut, tražio da tužilac definiše za šta ga optužuje

Šešelj bi poginuo za "veliku Srbiju"

Svedok odbrane objasnio da se koncept "velika Srbija" ne može povezivati sa progonom muslimanskog i hrvatskog stanovništva niti s njihovim potčinjavanjem,već je cilj suprotstavljanje vatikanskom konceptu"

HAG - Lider SRS Vojislav Šešelj rekao je juče pred Haškim tribunalom da bi u "veliku Srbiju" za koju se zalaže ušle cela BiH i veći deo Hrvatske, ali je istakao da to ne bi podrazumevalo progon Muslimana i Hrvata. Tokom Šešeljevog iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću, došlo je do rasprave o tome da li je osnovana teza Tužilaštva da je Milošević pokušao da stvori "veliku Srbiju".

Tužilac Džefri Najs tvrdio je da to nije osnovna teza optužbe, na čuđenje sudija Patrika Robinsona i O' Gon Kvona koji su smatrali suprotno, potkrepljujući to citatima iz raznih dokumenata optužbe u kojima se "velika Srbija" pominjala kao Miloševićev ratni cilj. Robinson je rekao da je "jasno" da je stvaranje "velike Srbije" bilo temelj Najsovog slučaja protiv Miloševića i da je upravo zbog toga objedinjeno suđenje po optužnicama za zločine u Hrvatskoj i na Kosovu i genocid u BiH. Dodao je da je "iznenađen" suprotnom tvrdnjom tužioca.

Najs je tvrdio da je osnovna teza optužbe da je Milošević pokušao da nasiljem ostvari ideju "Svi Srbi u jednoj državi", pri čemu nije pominjao, niti se oslanjao na istorijski koncept "velike Srbije", ali je koristio ekstremne nacionaliste poput Šešelja koji su ga zagovarali. Prema Najsovom mišljenju, to su bili praktično isti ciljevi, budući da su se granice zamišljene srpske države poklapale na liniji Karlovac - Karlobag - Ogulin - Virovitica.

Na pitanje sudije Robinsona da li je Tužilaštvo promenilo svoj temeljni stav, Najs je odgovorio negativno, navodeći da su "veliku Srbiju" kao Miloševićev cilj pominjali svedoci optužbe, ali ne i tužioci.

LJutito reagujući, Milošević je zatražio da mu Najs kaže za šta ga zapravo optužuje, uz opasku da ni sam tužilac "ne razume šta govori". Sudija Robinson je na to upozorio Miloševića da ne omalovažava tužioca. Na zahtev optuženog, ali i članova sudskog veća, Šešelj je ponovo objašnjavao šta podrazumeva pod pojmom "velika Srbija":

- Koncept "velike Srbije" je veoma star koncept. Ja, kao najveći živi srpski nacionalista i srpski ideolog, mogu da vam dam izvorno značenje ovog koncepta. Niko od ovih koji su uključeni u navodni udruženi zločinački poduhvat nije se zalagao za "veliku Srbiju". Ja sam spreman da poginem za "veliku Srbiju" i dozvolite mi da objasnim šta znači "velika Srbija". Mnogi koji su ovde govorili o "velikoj Srbiji", bili su nepismeni i polupismeni, a to što su rekli uzimano je kasnije u presudama zdravo za gotovo".

Prema Šešeljevim rečima, koncept "velike Srbije" podrazumeva jedinstvenu srpsku državu u koju će biti uključene sve srpske zemlje u kojima su Srbi većinsko stanovništvo i u kojima se govori srpski jezik. On je dodao da se "koncept "velike Srbije" ne može povezivati sa progonom muslimanskog i hrvatskog stanovništva niti s njihovim potčinjavanjem, već je cilj suprotstavljanje vatikanskom konceptu".


vesti po rubrikama

^politika

Milošević ljut, tražio da tužilac definiše za šta ga optužuje
Ponosni na Šešelja
Hapšenje Karadžića i Mladića na jesen
Albanci prete novim nasiljem
Niko iz Vlade Srbije juče se nije odupirao odluci o izbacivanju SDP-
Vlada Srbije smenila Čovića
Marović i Tadić u septembru s papom
Čekajući fajront : Sneg u septembru
 


     


FastCounter by LinkExchange