GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Petak, 26. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Jedini srpski film koji konkuriše za nagrade Evropske filmske akademije

"San zimske noći" u poslednjem krugu

Prednominacije u svim kategorijama. Reditelj Goran Paskaljević snima novi film "Optimisti"sa istom ekipom

Ostvarenje reditelja Gorana Paskaljevića "San zimske noći" Evropska filmska akademija uvrstila je u prednominacije za Evropske filmske nagrade u svim kategorijama: najbolji film, najbolja režija, najbolja muška uloga (Lazar Ristovski), ženska uloga (Jasna Žalica), autor muzike (Zoran Simjanović), direktor fotografije (Milan Spasić), montažer (Petar Putniković), scenograf (Tijana Marić, kojoj je ovo prvi film). Ovo je jedini srpski film koji konkuriše za nagrade, koje će biti uručene na svečanoj ceremoniji u Berlinu u decembru. Paskaljevićev film odabran je između 600 evropskih filmova i uvršten je u najuži izbor od 20 filmova.

- Srećan sam što je film dobio prednominacije u svim kategorijama i što se nalazi među 20 odabranih filmova za koje će 1.300 članova akademije glasati u poslednjem krugu. Nominacije će se znati u novembru, a pre toga potrebno je da im pošaljemo 1.300 DVD zapisa filma - rekao je Paskaljević za Glas.

Još jednom se dokazuje da film snimljen malim sredstvima, bez mnogo buke, može da predstavi našu kinematografiju bolje nego mnogi komercijalni filmovi. To je moja stara priča. Uveren sam da će nam ove prednominacije pomoći u još široj distribuciji filma u svetu.

Zahvaljujući Gran priju u Nešvilu, koji ga kvalifikuje u trci za velikog Oskara, (ne za najbolji strani film) "San zimske noći" će imati bioskopsku distribuciju u Americi, gde će biti prikazan u novembru. Posle uspešne distribucije u Španiji, film će ovih dana početi da se prikazuje u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji. San zimske noći prikazan je na više od 40 festivala i dobio je brojna visoka priznanja - Gran pri u San Sebastijanu, Gran pri u Nešvilu, Zlatnog viteza u Rusiji...

Podsetimo da je film Gorana Paskaljevića "Bure Baruta" 1998. godine nagrađen Evropskom filmskom nagradom za najbolji film koje mu je dodelio FIPRESCI (Međunarodno udruženje filmskih kritičara).

Naš reditelj 1. septembra u rudnicima Kolubare počinje snimanje novog filma "Optimisti" sa gotovo istovetnom ekipom koja je radila "San zimske noći". U glavnoj muškoj ulozi je ponovo Lazar Ristovski, a glavnu žensku ulogu igra mlada Bojana Novaković, koja živi u Australiji, gde je ostvarila zavidnu glumačku karijeru. U novom filmu u pet priča o lažnom optimizmu koji nas zapljuskuje sa svih strana igraju Slavko Štimac, Mira Banjac, Nebojša Glogovac, Petar Božović, Nebojša Milovanović, Tika Arsić, Miki Krstović, Boro Stjepanović, Dušan Janićijević, Snežana Nikšič, debitant Milan Tomić i još mnogi glumci, angažovani u ukupno 50 uloga, otkriva za Glas Paskaljević. Po žanru, film "Optimisti" je crna komedija, producent je "Cepter internešnel", a snimaće se u Kolubari, okolini Beograda i Beogradu do 15. oktobra. Premijera će biti na nekom od velikih svetskih festivala.

V. Milivojević


vesti po rubrikama

^kultura

"San zimske noći" u poslednjem krugu
Dvostruki album Džona Lidona
Sonja Radojković zatvara "Tisin cvet"
Počinje festival "Sunflonjer"
 


     


FastCounter by LinkExchange