GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


CRTANI JUNACI

Magični Vetar

Crtanih junaka sa Divljeg zapada postoji mnogo - od kapetana Mikija i Malog Rendžera do Teksa Vilera, Zagora i Taličnog Toma. Svi oni su borci za pravdu, spretni i brzi na revolveru, a po prerijama Severne Amerike jure zlikovce koji ne prezaju ni od čega.

Jedan junak se, ipak, mnogo razlikuje od ostalih. To je Magični Vetar, najmlađi strip junak na našim kioscima. Ali ko je taj Magični Vetar, pitaju se oni koji još nisu čuli za njega. Jednostavan odgovor bi mogao da glasi: indijanski vrač, šaman plemena Lakota koje pripada narodu Sijuksa. On to, svakako, jeste. Ali Magični Vetar, za razliku od svojih "kolega", nije Indijanac.

NJegovo pravo ime je Ned Elis i bivši je američki vojnik. Priča i počinje kada on, sa velikom grupom vojnika, prati voz koji prenosi oružje, ali taj put bio im je poslednji. Voz je eksplodirao i svi su poginuli. Svi osim jednog, naravno, Neda Elisa. I on je bio na izmaku snaga, šrapnel ga je pogodio u glavu i umirao je sve dok ga nije pronašao Šepavi Konj, vrač plemena Lakota. Ovaj moćni šaman imao je viziju da će mu Veliki Duh poslati svog izaslanika i on ga je prepoznao u polumrtvom vojniku, pa nije imao drugog izbora do da mu pomogne. Kada se vojnik probudio, nije znao ni kako se zove. Nije se sećao prošlosti, ali dobio je neverovatan dar - moć da putem vizija predviđa budućnost.

Za Šepavog Konja to je bio samo još jedan dokaz - prihvatio ga je kao svog učenika i nadenuo mu ime Magični Vetar. Vremenom pleme ga prihvata i on postaje "čudan čovek", zaštitnik plemena, moćan šaman koji je u stanju da se sukobi sa utvarama i demonima.

Ipak, prošlost ga ne ostavlja na miru. Posle nekih događaja koji su ga zainteresovali, Magični Vetar se seća Neda Elisa (svoje prošlosti) i počinje da ispituje napad na voz. Uz pomoć čikaškog novinara Vilija Ričardsa Poa (nadimak je dobio po Edgard Alan Pou, čuvenom pesniku), koji mu postaje najbolji prijatelj, on se upušta u tu avanturu i shvata da je napad bio samo jedna akcija opasnih zaverenika među kojima je i Hauard Hogan, beskrupulozni poslovni čovek, pripadnik ezoterijske sekte Crna arkada.

Magični Vetar tako vodi dvostruki život, život ratnika/revolveraša i život šamana. On ima nisko pripasan revolver koji mu pomaže da pobedi kada se suoči s ljudima. Ali, njemu nisu dovoljne snaga i revolveraška brzina za pobedu. Kada se pojave razne utvare i demoni, on mora da pribegne magiji i drevnim indijanskim tradicijama. I u tom svetu on se odlično snalazi tako da pobeđuje čak i protivnike kakvi su Vindigo i Vupi.

Ovaj strip pojavio se krajem devedesetih, a delo je Đanfranka Manfredija, koji je bio inspirisan knjigom "Poslednji Mohikanac" i stripom "Dilan Dog". Ova kombinacija vestern žanra i horora (fantastike) do sada je u Italiji postigla neverovatnu popularnost, a pre godinu dana pojavila se i kod nas.

A. I.


vesti po rubrikama

^glasić

CRTANI JUNACI : Magični Vetar
Kako je nastala škola
Zanimljivosti
 


     


FastCounter by LinkExchange