GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Trgovinski sud raspravljaće o "Ce marketu" tek u oktobru

Prodaja akcija i dalje pod zabranom

Sudija koja je vodila spor tražila je izuzeće, pa je izabran drugi, kome treba vremena da prouči ovaj "predmet"

BEOGRAD - Akcionari "Ce marketa" ne mogu prodavati akcije pre 5. oktobra, za kada je zakazano ročište povodom uvođenja privremene mere zabrane raspolaganja ovim vlasničkim papirima - tvrde u Trgovinskom sudu. Sudija ovog suda koja je vodila spor tražila je izuzeće, pa je izabran drugi, kome treba vremena da prouči "predmet". Ipak, pi-ar ovog suda Ivanka Kozić-Knežević upozorava da to ne znači da je priča o "Ce marketu" blizu kraja, jer postoji i odluka Skupštine akcionara ovog preduzeća o dokapitalizaciji.

Novi dogovor

Malim akcionarima biće omogućeno da u regularnoj proceduri prodaju svoje akcije kompaniji "Delta M" po ceni od 25.500 dinara, čime će kapital te kompanije ući u "Ce market". Emitovanjem akcija u vrednosti od 60 odsto kapitala preduzeća biće sprovedena odluka o dokapitalizaciji, dogovoreno je juče u "Ce marketu", prenosi Tanjug.

Ona dodaje da je, s druge strane, menadžment "Ce marketa", zbog osnivanja ortačkog društva akcionara, zahtevao od ovog suda da uvede privremenu meru zabrane registracije, ali su zakasnili, jer je firma KPACG već bila registrovana. Moguće je, dodaje ona, da povodom ovog ortačkog društva reaguje i tužilac ako oceni da je ovde reč o zloupotrebi prava.

"Na ročištu u oktobru moguće je da će se ukinuti mera zabrane prometa akcijama "Ce marketa", ali zbog svega što se u međuvremenu desilo, ovaj proces može i da se oduži", precizirao je Kozić.

I Komisija za hartije od vrednosti upozorila je jueče da najava prodaje akcija "Ce marketa" preko udela u novoj firmi "simulira pravni proces, a to ne sme da se dozvoli". U ovoj Komisiji ne osporavaju osnivanje novog pravnog subjekta, ali je neprihvatljivo da je namenski stvoreno samo radi preuzimanja akcija. - Zato insistiramo da se što pre donese zakon o preuzimanju, koji je iznenada povučen iz skupštinske procedure. Prema njegovim odredbama, onaj ko kupi više od 25 odsto akcija, mora da otkupi i sve ostale po istoj ceni - preciziraju u ovoj Komisiji i dodaju da će se njegovim usvajanjem sprečiti manipulacije u trgovini akcijama.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^iz eks ju štampe

Mitar Mirić "audijem" sleteo u minsko polje
Srbi mogu da dođu na Zebrnjak i Kajmakčalan
 


     


FastCounter by LinkExchange