GLAS JAVNOSTI  
 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hotelsko-turističko preduzeće iz Subotice dobija novog vlasnika

"Klinac" kupuje hotele "Palić"

Nikola Vučetić, dvadesetsedmogodišnji momak iz Pljevalja, kao jedini kupac nudi 17.498,10 dinara po akciji

SUBOTICA - Da li će subotičko turističko-ugostiteljsko preduzeće "Palić" biti prodato, saznaće se najkasnije sutra. Ova firma za sada interesuje samo jednog kupca, dvadesetsedmogodišnjeg Nikolu Vučetića iz Pljevalja. On je, uz inicijalnih 2,5 miliona evra na svom računu u "Kulskoj banci", za ovo preduzeće ponudio 17.498,10 dinara po akciji, što odgovara knjigovodstvenoj ceni firme.

Roza sprečila prodaju

Zanimljivo je da se "Palić" do sada dva puta prodavao, ali je prvi put, 7. maja 2003, privatizaciju sprečila penzionerka Roza Utikal, uz pomoć svog advokata. Ona je bila među troje akcionara čija se imena nisu našla na spisku onih koji prodaju svoj paket od 48,99 odsto kapitala firme. Da se, zbog sudske intervencije, preduzeće neće prodati, akcionari su saznali dan pre zakazane aukcije. Drugu privatizaciju je sprečio spor dve grupe akcionara, odnosno oko toga ko je direktor firme, pa je sve dospelo na sud. Kako nije bilo direktora, nije bilo ovlašćene osobe za potpis potrebnih papira za privatizaciju.
Sada, kada je sud doneo odluku, a privatizacija pokrenuta, THU "Palić" će biti prodat do 26. avgusta i akcionari će za tri dana dobiti novac.

Akcije se prodaju na berzi

Istovremeno sa ponudom za preuzimanje za UTH "Palić", na berzi se odvija trgovina akcijama ovog preduzeća, ali je mala šansa da Vučetić izgubi bitku. Akcije na berzi po ceni od 20.000 dinara kupuje firma "Uno Rojal" koja je za sada vlasnik 9,29 odsto. Juče je, na primer, ponuda bila znatno veća od tražnje, pa oni koji nisu uspeli da ih prodaju, mogu do danas u 12 da ih deponuju za Vučetića.

"Palić" je, posle skoro dve godine, konačno izašao iz "pravnog vakuuma". Naime, spor dve suprotstavljene grupe akcionara okončan je prošle nedelje rešenjem Višeg trgovinskog suda u Beogradu, kojim se potvrđuje da je direktor firme Obrad Bogdanović, a ne Franjo Romić. Odmah posle odluke suda, Komisija za hartije od vrednosti dozvolila je trgovinu akcijama "Palića".

To hotelijarsko preduzeće u vlasništvu ima dva hotela, subotičku "Patriju" i palićki "Prezident", zatim "Bečki restoran", kao i disko klub "Nautilus" u Čantaviru, nadomak Subotice. Hotel "Patrija", smešten je u centru Subotice sa ukupnom površinom od 7.724 kvadratna metra, koji je nekada za vreme SFRJ imao više noćenja nego hoteli na primorju. "Prezident", izgrađen pre nekoliko godina, spada u red najeksluzivnijih domaćih hotela, rangiran je sa četiri zvezdice i površine 2.050 kvadratnih metara. U sklopu ovoga hotela nalaze se mnogobrojni sadržaji, između ostalog i hamam.

Kako stoji u zvaničnoj Ponudi za preuzimanje akcija AD THU "Palić", knjigovodstvena vrednost firme je 391.450.000 dinara, što će reći da svaka od 22.371 akcije vredi po 17.498,10 dinara. Po toj ceni ponuđač iz Pljevlja namerava da kupi 11.410 ili 51 posto akcija. Tokom 2003, akcije su bile na berzi, ali je obim trgovanja na pet aukcija bio nula, dok je tokom 2004. godine firma bila na berzi ali je, zbog uvođenja Centralnog registra, ona povučena. Ukupni prihodi tokom 2004. godine bili su 84,293 miliona, a rashodi 82,844 miliona, što će reći da je firma zaradila 1,449 miliona dinara.

V. K.


vesti po rubrikama

^iz eks ju štampe

Mitar Mirić "audijem" sleteo u minsko polje
Srbi mogu da dođu na Zebrnjak i Kajmakčalan
 


     


FastCounter by LinkExchange