GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Četvrtak, 25. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U gradske vrtiće upisano više od 39.900 dece, svi kapaciteti popunjeni

Na listi čekanja 8.000 mališana

Zbog nedovoljnog broja mesta u vrtićima,situacija jegodinama najgora na Čukarici,Paliluli,Rakovici,Voždovcu i Grockoj. Sreću da nemaju duge liste čekanja, iako i tamo postoje,imaju centralnegradske opštine

Iako se Sekretarijat za socijalnu i dečju zaštitu trudi da napravi što više mesta za decu u vrtićima, ipak je nemoguće izgraditi dovoljno objekata. Prema poslednjim podacima ovog sekretarijata, u vrtiće je upisano 39.907 mališana, dok se na ozloglašenim listama čekanja nalazi više od 8.000 dece.

Zbog nedovoljnog broja mesta u vrtićima, situacija je godinama najgora na Čukarici, Paliluli, Rakovici, Voždovcu i Grockoj. Sreću da nemaju duge liste čekanja, iako i tamo postoje, imaju centralne gradske opštine.

Slobodna mesta

U 216 vrtića raspoređenih u 16 predškolskih ustanova ostalo je slobodno oko 300 mesta. Pored desetak slobodnih mesta u Paliluli i Vračaru, malo slobodnih mesta imaju vrtići Predškolske ustanove "Savski venac", "Jelica Obradović" u Mladenovcu i "Perka Vićentijević" u Obrenovcu. Liste čekanja su duge i u ustanovi "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu, "Zvezdari", "Dr Sima Milošević", "Rakovici" i "Lane" u Grockoj.

U Predškolskoj ustanovi "Čukarica" problem nedovoljnih kapaciteta za boravak predškolske dece pojavljuje se godinama unazad, pa se na listi čekanja za upis u neki od 15 objekata na ovoj opštini nalazi 2.486 mališana.

- Ove godine upisano je 763 dece, a u vrtićima tokom godine boravi od 4.000 do 4.500 mališana. Mnogo je dece ostalo "ispod crte", ali ne možemo sve da ih primimo. Da bi svi dobili mesto, na teritoriji opštine bi trebalo izgraditi još deset novih objekata. Problema s nedostatkom mesta u jaslicama ima i na području Sremčice, ali i u svim vrtićima na Banovom brdu i Belim vodama - kaže Miloš Maksović, direktor PU "Čukarica. - Nadamo se da će izgradnja vrtića na Čukaričkoj padini rešiti problem kapaciteta.

Predškolska ustanova "Boško Buha" u Paliluli upisala je 4.325 mališana, dok je "ispod crte" ostalo 300 dece. Najteža situacija je u Borči, Krnjači, Kotežu, ali i Karaburmi gde jedan vrtić ne pokriva potrebe.

- Najveći problem su prigradska naselja - Borča, Krnjača, Kotež i Karaburma. Tamo je ostao veliki broj neupisane dece. Iako su nam kapaciteti popunjeni, ove godine upisali smo 230 dece više u odnosu na prošlu godinu. Organizovali smo i jednu razvojnu grupu za decu sa posebnim potrebama - objašnjava Radmila Brekić, direktor PU "Boško Buha".

Prema njenim rečima, na Paliluli ima samo desetak mesta, i to u vrtiću u Glogonjskom ritu u mešovitoj grupi i Jabučkom ritu u vrtiću "Proleće".
- Evidentan je manjak prostora. Od 2001. godine kapaciteti su povećani za 22 grupe, a to je u proseku 1.000 dece. Da bi propisani normativi o broju dece po grupama bili ispunjeni, potrebno je izgraditi još tri vrtića. Trudili smo se da postojeće objekte rekonstruišemo, kako bismo imali manje dece na listi čekanja. Zato smo uputili zahtev Sekretarijatu za socijalnu i dečju zaštitu da se u periodu od 2006. do 2011. godine na nivou Ustanove izgradi još pet vrtića - kaže Brekićeva.

U Predškolskoj ustanovi "Vračar" upisano je 1.500 dece, a ostalo je desetak slobodnih mesta i to za decu od tri do sedam godina.
- Kapaciteti su nam popunjeni. Mesta ima jedino u vrtiću "Fića" u školi "Kralj Petar Drugi Karađorđević", vrtiću "Sveti Sava" i "Guliver". "Duga" je, recimo, prebukirana, u jaslama nema nijednog slobodnog mesta, jer imamo samo šest objekata - ističe Radmila Popović, pomoćnik direktora PU "Vračar" koja kaže da su uslovi rada i boravka dece "ponekad prosto nehumani".

I. Zdravković


vesti po rubrikama

^Beograd

U gradske vrtiće upisano više od 39.900 dece, svi kapaciteti popunjeni
Finale prvenstva u video-igrama
Ograničenje vremena za parkiranje i van "kruga dvojke"
Karneval brodova
Zamena zatvarača ispod Pančevca
U Studenstskom kulturnom centru održan koncert demo bendova
U potrazi za detinjstvom
Komunikacije Vladana Srdića
Upoznajte Beograd : Lobačev: Osnivač srpskog stripa
Gradske vesti :Porodica u "sitroenu" sletela s auto-puta
 


     


FastCounter by LinkExchange