GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Odjeci bekstva Zorana Raškovića iz Okružnog zatvora u Beogradu

Iz CZ-a kao iz hotela

- Stražari doturili odelo Raškoviću, pa je on tako preobučen uspeo da među grupom advokata išeta iz zatvora,nezvanično saznaje Glas
- Ministarstvo pravde: Kazne za čuvare
- DS: Odgovornost ministra Stojkovića

BEOGRAD - Zatvorenik Zoran Rašković pobegao je iz beogradskog Okružnog zatvora tokom redovne posete advokata, potvrdio je juče načelnik Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde Srbije Dragoljub Lončarević.

Lončarević je Beti rekao da je Rašković pobegao prekjuče oko 14.45 zbog "grubog propusta" stražara zaduženih za obezbeđivanje poseta.
"Protiv dva pripadnika obezbeđenja pokrenut je disciplinski postupak i oni su suspendovani do okončanja tog postupka, a upravnik Okružnog zatvora je nadležnom tužilaštvu podneo zahtev za utvrđivanje krivične odgovornosti zaposlenih", rekao je Lončarević.

Lončarević je dodao da je Rašković bio u pritvoru u Okružnom zatvoru po rešenju beogradskog Okružnog suda od 25. septembra 2003. godine.
"Krivični postupak protiv Raškovića nije vođen pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala Okružnog suda, gde pritvorenici imaju drugačiji tretman u smislu mera bezbednosti", rekao je Lončarević.

Upitan da li će u Okružnom zatvoru biti pojačane bezbednosne mere, Lončarević je odgovorio da bi "bezbednosne mere u principu uvek trebalo da budu na visokom nivou, a da se u ovom slučaju očigledno radi o ljudskom faktoru".
"Ministarstvo će zato biti rigorozno u pogledu odgovornosti", a Uprava za izvršenje zavodskih sankcija će utvrditi okolnosti pod kojima se dogodilo bekstvo i javnost će o tome biti obaveštena", rekao je Lončarević.

Juče posle podne, iz Ministarstva je stiglo i saopštenje u kojem se navodi da su dva pripadnika službe za obezbeđenje CZ-a suspendovana i udaljena sa posla "zbog teške povrede Pravilnika o vršenju stražarske službe, jer su pritvorenika obezbeđivali u vreme posete branilaca". Protiv njih su podnete i krivične prijave "zbog sumnje da su omogućili bekstvo licu lišenom slobode".

Kako Glas nezvanično saznaje, upravo su stražari doturili odelo Raškoviću, pa je on tako preobučen uspeo da među grupom advokata išeta iz zatvora. Njegovog branioca, čiju je posetu iskoristio za bekstvo, i posle više pokušaja juče nismo uspeli da dobijemo.
Miroslav Mićić, upravnik beogradskog Okružnog zatvora, potvrdio je da je Rašković imao jaknu kada je pobegao i da je bekstvo izvršio iskoristivši posetu advokata. Mićić je naveo da je Raškovića njegov branilac čekao, ali da se on nije pojavio.

Demokratska stranka zatražila je juče odgovornost "svih nadležnih, od upravnika Okružnog zatvora do ministra pravde" Srbije Zorana Stojkovića zbog bekstva zatvorenika Zorana Raškovića iz tog zatvora.
"DS očekuje najhitnije reagovanje premijera Koštunice i Vlade Srbije povodom ovog slučaja i postavlja pitanje nadležnim organima kako je moguće da iz zatvora sa maksimalnim merama bezbednosti, u kojem su i optuženi za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i jedan od najopasnijih terorista iz mreže Al kaida, pobegne pritvorenik", navodi DS.

DS je upitao Stojkovića i da li je bekstvo Raškovića "možda proba za bekstva nekih važnijih optuženika iz Okružnog zatvora u Beogradu" i ocenio kako se "još jednom potvrdilo da se u sistemu pravosuđa dešavaju nedopustivi propusti".
Na bekstvo Lončarevića reagovao je i Narodni pokret 5. oktobar, koji takođe traži pokretanje odgovornosti za ministra Stojkovića.

- Kada smo pre dva meseca ukazivali na stanje u ovom zatvoru, kao i bojazan od bekstva zatvorenika optuženih za najveća krivična dela, pre svih Milorada Ulemeka, ministar pravde je tvrdio da je to nemoguće, jer je, navodno, CZ najbezbedniji zatvor u Evropi. Poslednje bekstvo ukazuje da nije tako i da ili zatvor nije obezbeđen na adekvatan način ili je u pitanju priprema javnosti za ono što sledi - bekstvo iz CZ-a najvećeg kriminalca u istoriji Srbije, navodi "Peti oktobar".

I GSS je u saopštenju postavio pitanje da li ovaj slučaj predstavlja generalnu probu za bekstvo Milorada Ulemeka Legije.
Inače, da bekstva zatvorenika nisu retkost u Srbiji i Crnoj Gori potvrđuju mnogobrojni primeri sa stranica crne hronike. Ulcinjska policija traga za devetnaestogodišnjim Đemširom Gašijem iz Prištine koji je pre tri dana pobegao sa saslušanja u Osnovnom sudu u Ulcinju, iako ga je čuvalo šest policajaca. On je uspeo da pobegne dok je čekao na saslušanje iako je policija upotrebila vatreno oružje, saopštili su u Centru bezbednosti Ulcinj.

Milutin Pavlović (29) iz Vrnjačke Banje pobegao je nedavno iz KPZ "Zabela" u Požarevcu. On je, koristeći nepažnju stražara, preskočio zid terena sportskog centra, gde je radio kao kosač trave. Bekstvo je izvršio pomoću užeta koje mu je saučesnik prebacio sa spoljne strane zatvora. Upravnik KPZ "Zabela" Dragoljub Brajović zbog ovog bekstva suspendovao je pet stražara. Pavlović je, inače, u Specijalnom sudu u Beogradu osuđen na kaznu od 12 godina zatvora zbog učešća u otmici skopskog biznismena Mitada Salija 13. januara 2003. godine.
Kada je reč o Okružnom zatvoru u Beogradu, iz koga je Rašković pobegao, u toku prošle godine dogodilo se samo jedno bekstvo. Reč je o Mirku Čečariću, koji se 25. juna čaršavom spustio sa drugog sprata, a zatim preskočio zatvorsku garažu i zid. Tih dana je zatvor krečen.

Međutim, mnogo su češći slučajevi kad zatvorenici ili uhapšeni beže prilikom sprovođenja. Septembra prošle godine za dva dana čak trojica su uspela da pobegnu stražarima ili policajcima koji su ih obezbeđivali.
Ivan Petrović (40) iz Beograda uspeo je da pobegne sa aerodroma tek što je sleteo avion iz Roterdama u kome su deportovani državljani SCG u pratnji holandske policije. Kada je JAT-ov avion sleteo na aerodrom u Beogradu, svi izručenici krenuli su ka parkiranom autobusu. Pošto nije bio vezan, Petrović je iskoristio nepažnju policajaca i gužvu na vratima autobusa i iskočio kroz prozor koji se nalazio do vozačevog mesta. Zatim, pretrčavši pistu, preskočio je veliku ogradu i pobegao u kukuruz, gde mu se kasnije gubi svaki trag.

Dan kasnije, nepažnjom čuvara Okružnog zatvora, slobodu je ugledao i Željko Milovanović (39) iz Beograda, zvani Gavro ili Severni vetar, inače bivši pripadnik JSO MUP-a Srbije. Protiv njega se vodio istražni postupak zbog pljačke Delta banke na Studentskom trgu 25. decembra 2003. godine. Milovanović je iskoristio trenutak nepažnje stražara dok su ga sprovodili na suđenje.

Toga dana je pobegao i Bojan Timotijević (28) iz Beograda koji se na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona istrgao iz ruku inspektora i pucajući na policiju pobegao u nepoznatom pravcu. Policija je uspela da uhapsi njegove pomoćnike Zlatka Mrkalja i Ljubana Mitića sa kojima je neposredno pre bekstva provalio u jedan stan.

M. M. - P. R.


vesti po rubrikama

^tema

Iz CZ-a kao iz hotela
Advokati demantuju Draškovićevu
Danica Drašković: Priprema za Legiju
Dvojica se "udaljila" i u Zrenjaninu
Bekstva iz zatvora širom sveta
 
 


     


FastCounter by LinkExchange