GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Glas ne laže: Dinkić štedi na sportistima

Ministarstvo finansija jeste zvanično namenilo sportu više od milijardu dinara za tekuću godinu, ali od te sume polovina je otišla na plaćanje prava korišćenja zaštitnih znakova Univerzijade, odnosno na izgradnju sportskih objekata po opštinama

Kada je ministar finansija Mlađan Dinkić prošle nedelje demantovao Glas javnosti tvrdnjom da je na sport Srbije i državne zajednice u tekućoj godini potrošio duplo više nego što je objavljeno u našem listu, obećali smo mu izvinjenje ukoliko, posle naknadne provere podataka, ustanovimo da smo pogrešili.

Glas, međutim, ipak nema razloga da se izvinjava ministru Mlađanu Dinkiću, pokazalo je "obnavljanje gradiva" - sportu Srbije i SCG iz Dinkićevog ministarstva zaista je pripala identična suma (oko 600 miliona dinara), kao i prošle godine, što je Glas i izneo kao osnovnu činjenicu u tekstu koji je Dinkića "iznenadio i uvredio" u tolikoj meri da je zvanično reagovao na njega zahtevajući demanti. Ostatak do milijardu i kusur dinara, koliko Dinkić navodi da je ukupno otišlo iz budžeta na sport, ipak nije potrošen na atlete, a kamoli na najbolje među njima.

A Crna Gora?

Vlada Srbije finansira ne samo republičke sportske saveze, nego i one na nivou državne zajednice, pošto potpisnici Beogradske povelje ni na koji način nisu regulisali odnose dve republike u sportu. Zbog toga, savezi i nacionalne selekcije dobijaju sredstva maltene isključivo iz budžeta Srbije, dok crnogorska vlast učestvuje u tim akcijama krajnje sporadično...

Prošle nedelje, da podsetimo, objavili smo da je iz republičkog budžeta sportu namenjeno nešto više od 600 miliona dinara za godinu dana, iako je, u međuvremenu, stupio na snagu Zakon o igrama na sreću. Prema Zakonu, sredstva od lotoa, grebalica, kladionica i ostalih srećki idu sportu, ali Dinkić je, čak i sa tih 210 miliona dinara ekstra prihoda, sportskim savezima i reprezentativnim selekcijama namenio istu sumu kao i lane, odnosno pomenutih 600 i kusur miliona.

Nekoliko dana po objavljivanju tog teksta, ministar Dinkić je na zvaničnoj konferenciji za novinare optužio Glas da je slagao. Dinkić je tada tvrdio da je sportu iz budžeta namenjeno više od milijardu dinara.

Ministar je, međutim, prećutao da je, od tih milijardu i nešto, oko 410 miliona dinara uplaćeno Svetskoj univerzitetskoj organizaciji (SUO), na osnovu prava za korišćenje loga i drugih zaštitnih znakova Univerzijade. Pošto je Beograd početkom tekuće godine određen za domaćina Univerzijade 2009. godine, država je bila u obavezi da uplati SUO tri miliona dolara i tri miliona evra. Dakle, te pare nisu otišle srpskom sportu, nego u državni projekat, što domaćinstvo Univerzitetskih igara svakako jeste.

Dinkić je, potom, odobrio dodatnih 210 miliona dinara za sport, ali ta sredstva su potrošena za izgradnju hala i sportskih dvorana po Srbiji. Izbor opština i gradova kojima su odobrena sredstva krajnje je diskutabilan, a u velikom broju slučajeva poklapa se sa mestima u kojima G17 kontroliše lokalnu vlast: Ada, Subotica, Bački Petrovac, Loznica (tačnije, Lešnica pored Loznice, kojoj je dato 18,5 miliona dinara za prvu fazu izgradnje sportske hale), Osečina, Paraćin, Žagubica (12 miliona dinara za halu)... Istini za volju, sredstva su dobila i mesta u kojima su druge stranke na vlasti, recimo Niš i Čačak (Nova Srbija, kojom predsedava Velja Ilić), Velika Plana i Vlasotince (DSS), ili Arilje (DS). Ostaje, međutim, činjenica da su te pare potrošene na objekte koji će, istina, služiti sportu, ali još više lokalnoj samoupravi.

Na drugoj strani, uprkos tome što im od igara na sreću pripada 210 miliona dinara na koje prošle godine nisu imali pravo, sportski savezi i reprezentativne selekcije, od juniora do seniora, mogu da računaju samo na 600 miliona dinara, koliko su imali i prošle godine.
Ne očekujemo od Dinkića da demantuje sam sebe, ali bi mogao da se barem izvini Glasu javnosti.

M. Zarković


vesti po rubrikama

^sport

Zvezda osedlala Tojotu
Imamo dinamit za Lokomotivu
Glas ne laže: Dinkić štedi na sportistima
Danas odluka o Tomaševiću
Evropu pokorio, a za svet nema love
Real, CSKA i Olimpijakos u Humskoj
Deni Feri, menadžer Kavalirsa
 


     


FastCounter by LinkExchange