GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kraljevačka Fabrika vagona otvara se prema inostranim partnerima

Sa slepog koloseka preko Konga

Na međunarodnom tenderu Kraljevčani dobili posao za železnicu Konga. Vrednost posla 9,5 miliona evra

KRALJEVO - Majstori kraljevačke Fabrika vagona ove jeseni, po svoj prilici, imaće pune ruke posla. Godinama već muku muče da dođu do posla i većih primanja, ali sve se završavalo na neostvarenim željama. Ovog puta, sreća im se osmehnula na međunarodnom tenderu u Kinšasi za izradu vagona za železnicu Konga.

Hevo Muakasa, ministar sa saobraćaj Konga, boravio je ovih dana u Kraljevu i potvrdio da će uskoro biti potpisan ugovor o proizvodnji više stotina vagona. Prema prvim najavama, Kraljevčani bi za sledećih desetak meseci bili u obavezi da izrade 120 vagona, a vrednost ovog posla procenjena je na 9,5 miliona evra.

- Privreda moje države je u ekspanziji. Naši uspesi su poznati širom sveta. Ovaj posao dajemo privrednicima iz Srbije, a vašu vladu pozivamo da sa našom uspostavi još čvršće veze - rekao je ministar Muakasa.

Velimir Ilić, srpski ministar za kapitalne investicije, rekao je novinarima u Kraljevu da postoje izgledne mogućnosti saradnje sa Kongom u oblasti energetike i saobraćaja.
- Naročito smo zainteresovani za saradnju u oblasti avio-industrije. JAT već ima kontakte sa zainteresovanim partnerom iz Konga, očekujem uspostavljanje tešnje privredne saradnje sa Afrikancima, kaže Ilić. Kraljevačka Fabrika vagona prva je naša firma koja posle petnaestogodišnje pauze uspostavlja privrednu saradnju sa Kongom. Direktor Rodoljub Maričić ističe neophodnost posredovanja obe vlade kako bi ovaj posao valjano bio obavljen.

- Naše iskustvo u ovakvim poslovima je veliko. Trenutno remontujemo stotinak vagona za iransku železnicu, a uskoro počinjemo remont 240 vagona za našu. To znači da ćemo ove jeseni i zime imati prilično posla i zaposliti gotovo sve naše proizvodne kapacitete - obrazložio je Maričić.

M. S. Milišić


vesti po rubrikama

^Srbija

Sa slepog koloseka preko Konga
Škola kao kafana
Kradu struju po cenu života
Traže invalidske penzije
Edukacija romske populacije
Gosti kao čistači
   
 


     


FastCounter by LinkExchange