GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hrvatski stručnjaci za razminiranje reaguju na optužbe preduzeća "Azimut"

Govore laži jer smo bolji od njih

Hrvoje Radočaj iz zagrebačke firme "Dok. ing" tvrdi da tender na kome su dobili posao u Nišu i na Kopaoniku nije namešten i da su presudili višegodišnje iskustvo i opremljenost firme

Povodom optužbi beogradskog preduzeća "Azimut" da su uslovi za međunarodni tender za razminiranje terena u Nišu i na Kopaoniku, koje je NATO 1999. godine bombardovao kasetnim bombama, bili takvi kako ih niko iz Srbije ne bi mogao ispuniti, reagovao je Hrvoje Radočaj ispred zagrebačke firme "Dok. ing", koja je angažovana za ovaj posao. Prema njegovim rečima, tender sigurno nije namešten, jer su zadovoljeni svi propisani međunarodni uslovi da bi se uopšte učestvovalo na njemu.

- Od učesnika tendera tražilo se da je u prethodnoj godini firma razminirala više od 200.000 kvadratnih metara, mi smo razminirali dvadeset miliona, a imali smo i niz projekata na površinama od 50 do 70 hiljada kvadratnih metara sa kojih smo otklanjali kasetne bombe - kaže Radočaj za Glas.

Što se tiče detektora za metal marke "šonsted", u čiju pouzdanost sumnjaju beogradski pirotehničari, njihovo posedovanje bilo je jedan od postavljenih uslova na tenderu. Firma "Dok. ing" pre tridesetak dana nabavila je još 10 novih ovakvih detektora, i po mišljenju Radočaja, oni su se odlično pokazali.
- Svakog jutra, pred početak rada, oni se testiraju na metal sličnog oblika i pronalaze ga na dubini od 60 centimetara, a ne na 50 koliko je propisano, i rade savršeno! Što se tiče detektora marke "valon", oni jesu bolji, ali pronalaze baš svaki metal, pa se njime sporije radi. Naša firma ima i dva detektora "feraks" koji pronalaze metal čak do 20 metara dubine, otklanjajući sve okolne smetnje.

Njime se mogu pronaći kasetne bombe do pet metara dubine. Ovakve uređaje ne poseduje nijedna firma u Srbiji, pa je moguće da je to razlog njihovog nezadovoljstva što smo mi pobedili na tenderu - objašnjava Radočaj i dodaje da zagrebačka firma poseduje i velike olopljene bagere za uništavanje vegetacije, po jednu tešku i srednju mašinu za razminiranje i šest manjih mašina, od kojih se jedna nalazi u Nišu.

Radočaj negira i optužbe da će naplatiti i razminiranje površina na kojima je nikao parking u krugu Kliničkog centra i novi objekti pored Nišave, što je smanjilo radnu površinu za 60 hiljada kvadrata.

- Taj parking postojao je za vreme bombardovanja, a tačno je da su nikla dva nova gradilišta pored Nišave. Mi ćemo ovaj teren morati da pregledamo, makar morali da pomeramo gomile građevinskog materijala koje se nalaze okolo. Kvalitet naših radova nadzire beogradski Centar za razminiranje i MUP Srbije i dosad smo uspešno prošli sve njihove kontrole-zaključio je Radočaj.

M. C.


vesti po rubrikama

^Niš

Govore laži jer smo bolji od njih
Inicijativa Saveta za brigu o raseljenim licima
Legalizovane sve tezge na buvljim pijacama
Megamaratonac Jovan Čolić planira novi podvig
      


FastCounter by LinkExchange