GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 24. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Krivične prijave protiv negovateljica u Stamnici zbog zlostavljanja

Zbog šamara smanjena plata

Priča o zlostavljanoj štićenici namerno se plasira u javnost da bi meni naudili pred budući reizbor za direktora. U ovom slučaju sve je urađeno po zakonu - kaže direktor Ivica Stević

PETROVAC NA MLAVI - Slučaj zlostavljanja štićenice B. J. u domu za decu ometenu u razvoju u Stamnici nije se dogodio 14. juna, kako tvrdi Stojičević, koji, uostalom, sa ovim Zavodom nema nikakve veze već osam meseci, nego u noći između 14. i 15. juna. Već 16. juna uzete su izjave od Vidinke Radojković i još tri negovateljice, za koje sam tražio suspenziju i one su kažnjene najstrožom disciplinskom merom, umanjenjem plata i premeštanjem na niža radna mesta, što je sve u skladu sa zakonom. Osim toga, kontakt grupa je tražila da joj se zabrani pristup deci. S tim je upoznat i Sindikat u Zavodu, kao i Ministarstvo rada i socijalne politike i nijedne primedbe na takvu proceduru nije bilo - tvrdi Ivica Stević, v. d. direktora Specijalnog zavoda za decu i omladinu u Stamnici.

On dodaje da su sa njim, po prijavi Stojičevića, razgovor obavili i inspektori SUP-a Požarevac, posle čega su mu rekli da nema elemenata za krivično gonjenje. Prema njegovim rečima, Nadzorni odbor će uskoro saopštiti odluku povodom celog slučaja, a postoje indicije da će ova negovateljica ostati bez posla.

Nedostaju zakoni koji bi zaštitili decu

Boris Stajkovac, direktor Centra za brigu o deci, kaže za Glas da je upoznat sa poslednjim slučajem u Stamnici i da se ovakve stvari događaju jer Srbiji nedostaju zakoni koji bi zaštitili decu.
- Ovo što se, nažalost, dešava je da ovakvi slučajevi jedini odjek imaju u medijima, dešavaju se jedan za drugim. Uprkos tome, institucije ne reaguju. Naše sudstvo ima najblaže restriktivne mere za nasilje nad decom. Osudi se samo 10 odsto onih koji takvo delo počine. Živimo u društvu gde siledžije slobodno šetaju ulicom, jer u suprotnom bi parlament imao vanredno zasedanje na kojem bi doneo set uredbi ili zakona kojim bi poboljšao brigu o deci - kaže Stajkovac.
On naglašava da će Centar za brigu o deci pokrenuti uskoro konferenciju na kojoj će biti pozvane sve državne institucije zadužene za brigu o deci i sve nevladine organizacije koje se bave ovim problemom kako bi se on što pre podigao na državni nivo.
- U društvu trenutno nemamo ambijent u kome bi se problem brige o deci kandidovao kako važan. Na TV-u imamo filmove sa puno nasilja koji su deci dostupni, školska igrališta nedostupna su deci jer se daju u zakup, siromašnoj deci je onemogućeno da se bave sportom, a o reformi školstva da i ne govorim - istakao je Stajkovac i dodao da ukoliko ne shvatimo da decu treba zaštiti na globalnom nivou, a ne samo kao roditelji, onda ćemo i ubuduće živeti u strahu od ovakvih događaja.

Bivši član Nadzornog odbora Radoje Stojičević podneo je petrovačkoj policiji, opštinskom javnom tužiocu i ministru za rad i socijalnu politiku Slobodanu Laloviću krivične prijave protiv grupe negovateljica zbog sumnje da su fizički zlostavljale jednu štićenicu.

- Negovateljica Vidinka Radojković je 14. juna ove godine, uz pomoć negovateljica iz susednog paviljona, štićenicu B. J. (30) vezala za stolicu, posle čega su je tukle nogama i rukama svuda po telu, a onda čupale za kosu i šamarale. Zlostavljanu devojku radnici druge smene zatekli su vezanu, na stolici. Dežurni lekar i medicinska sestra tada su obavili pregled, a tim protiv zlostavljanja, koji radi pri ovom zavodu, napravio je fotografije i video-snimak povreda. Iako je počinila krivično delo, Vidinka Radojković kažnjena je samo umanjenjem plate od 10 odsto na tri meseca i premeštena na niže radno mesto - tvrdi Stojičević.

- Priča o zlostavljanoj štićenici namerno se plasira u javnost da bi mi se naudilo pred budući reizbor za direktora. U ovom slučaju sve je urađeno po zakonu i o tome posedujem svu potrebnu dokumentaciju - izjavio je Ivica Stević.

U Specijalnom zavodu za decu i omladinu u Stamnici, inače, trenutno boravi 450 štićenika, a najmlađi ima šest godina. O njima se brinu 194 zaposlena, od kojih je 100 negovateljica. Do pre nekoliko godina, štićenici doma živeli su u veoma teškim uslovima, ali se, prema rečima Stevića, ta situacija drastično popravila.

- Od Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu dobili smo povelju i sve pohvale za unapređenje uslova u domu. Ta povelja odnosi se na poslednju godinu rada u domu i takođe smo pohvaljeni da smo znatno poboljšali i uslove rada - zaključuje Stević.

D. N - O. N. S.


vesti po rubrikama

^društvo

Zbog šamara smanjena plata
Evropski standardi i za naše studente
Nezakonita prodaja paraćinske štofare
Dinkić želi kontrolu nad novcem Vojske
Makedonci svojataju hram Svetog Prohora Pčinjskog
 


     


FastCounter by LinkExchange