GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Oštriji uslovi za dečji dodatak

BEOGRAD - Razlog zbog kojeg je, navodno, u poslednje dve godine drastično opao broj korisnika, ali i zainteresovanih za dečji dodatak su, kako kaže za Glas Milena Janić-Antić, načelnik odeljenja za poslove u oblasti finansijske podrške porodici sa decom pri Ministarstvu za rad, izmene aktuelnog zakona, kojima su znatno pooštreni uslovi za njegovo dobijanje. Prema njenim rečima, u Srbiji je tokom 2004. godine dečji dodatak dobilo 444.364 mališana, dok je dve godine ranije isto pravo ostvarivalo 682.000 dece. On je u julu iznosio 1.314 dinara, dok su deca samohranih roditelja dobijala po 1.709 dinara.

- Tačno je da je broj porodica i dece kojima se isplaćuje dečji dodatak smanjen, ali razlog za to je što su pooštreni uslovi i podignuti kriterijumi za njegovo dobijanje. Kao prvo, uvedena je odredba po kojoj ne mogu sva deca u porodici koja ispunjava sve uslove, dobiti ovaj dodatak, već samo prva četiri mališana, što je automatski smanjilo broj korisnika.

Osim toga, pravo na dečji dodatak imaju one porodice čija primanja ne prelaze 4.030 dinara, odnosno 4.836 u slučaju da je reč o samohranim roditeljima. Ako je dete školskog uzrasta, ono mora da pohađa državnu školu u Srbiji, što znači da se pravo na dečji dodtak neće priznati đacima privatnih ili bilo kakvih drugih obrazovnih ustanova - objašnjava Janić-Antić i naglašava da se pravo na dečji dodatak ostvaruje u trajanju od godinu dana.

Kada je reč o roditeljskom dodatku, majke su u avgustu za drugo dete dobijale 73.476 dinara, za treće 132.251, a za četvrto 176. 333 dinara. Kako kaže Milena Janić-Antić, razmatra se i uvođenje novčane pomoći od 30.000 dinara za prvo dete, ali ta odredba još nije uvedena u zakon.

M. S. B.


vesti po rubrikama

^tema

Tate i mame se preznojavaju
Od oktobra ponovo kreće RTV pretplata
Oštriji uslovi za dečji dodatak
 
 


     


FastCounter by LinkExchange