GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


ŠIK "Kopaonik" truje regiju

KURŠUMLIJA - Nakon velikog pomora ribe u Toplici, Služba za inspekcijske poslove Ministarstva za nauku i zaštu životne sredine izvršila je vanredni inspekcijski pregled i ustanovila niz anomalija u radu ove firme i naložila njihovo otklanjanje u roku od 8 do 30 dana.

Inspektori su konstatovali da je do pomora ribe, najverovatnije, došlo jer su iz pogona za proizvodnju lesonita ispuštena 692 kubna metra otpadne vode sa štetnim materijama čija se temperatura kretala između 37 do 34 Celzjusa. Kako je vodostaj u Banjskoj i Toplici tada bio nizak, to je najverovatnije prouzrokovalo i pomor ribe.

Obilaskom ovih reka inspektori su konstatovali da je voda reke Banjske do postrojenja izuzetno čista, a da iz postrojenja izlazi penušava, mutna sa osetnim mirisom na kuvano drvo. Takođe se konstatuje da je riblja mlađ otišla uzvodno uz Banjsku i Toplicu, a da ribe nema u onom delu koje truje ŠIK "Kopaonik".
Činjenica je takođe da "Kopaonik", iako se tvrdi da ima postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i drugih štetnih materija, truje čitavu regiju i da su do sada podnošene brojne prijave, ali da nije bilo nikakvog efekta.

U Društvu za zaštitu životne sredine "Toplica" iz Kuršumlije najavili su krivičnu prijavu, međutim, ne očekuju neke efekte jer takvi sporovi dugo traju, a kada se završe, zagađivač se kažnjava simboličnim kaznama.

M. Delibašić


vesti po rubrikama

^Srbija

Kontejneru rekli "zbogom"
Stranci merkaju mermer
Ostavili fabrike, okrenuli se njivi
ŠIK "Kopaonik" truje regiju
Dani Vranja u septembru
Počela izgradnja rasadnika
Prva beba posle šest godina
   
 


     


FastCounter by LinkExchange