GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Meštani sela Počekovina žive od proizvodnje povrća

Ostavili fabrike, okrenuli se njivi

KRUŠEVAC - Kada bi slučajni putnik prošao kroz Počekovinu, mada kroz selo ponajviše prolaze ribolovci, uočio bi da svi gledaju u Moravu. Jedni da pecaju, drugi da navodnjavaju polja ili ograđuju imanja od eventualnih poplava. Ovde je svaka kuća, a njih je oko 300, do devedesetih godina imala najmanje po jednog zaposlenog radnika u trsteničkoj "Prvoj petoletki", kruševačkom "14. oktobru" i drugim nekada velikim gigantima. Živelo se od skromnih radničkih plata.

Milić Mića Makragić je iz Počekovine. On, danas penzioner "14. oktobra", svojevremeno je lično bio u gostima kod ministra za poljoprivredu u Gani. Njegov otac bio je jedan od vodećih farmera u ovom selu, u njegovom turnusu bilo je i po 80 bikova. Danas njegove velike štale zvrje prazne, kao i gotovo sve druge u selu.

- Draža Makragić bio je prvi kooperant sa trsteničkom "Slogom" i kruševačkom Veterinarskom zadrugom. Bikova ovde više nema, izvezeni su u Italiju i Nemačku, ali i za Kuvajt. Jedina u selu ostala je još farma Radeta Trifunovića. U njegovom turnusu ima četrdesetak grla. Svi se ovde danas bave zelenišom. Fabrike su ostale u starom milenijumu. U Počekovini danas nema deset radnika koji idu u "Petoletku", "14. oktobar" i druge, nekada velike, firme u okruženju. Živimo od poljoprivrede i baštovanstva - kaže Milić Mića Makragić.

Ljudi u Počekovini danas prednjače u proizvodnji krompira, luka srebrenjaka, salate, paprike i paradajza i naročito kupusa, koji ovih dana uzima maha.

Počekovljani se ponose i imenom sela za čije poreklo važe dve legende, a obe se vezuju za Lazarevo vreme. I samo se to prenosi sa kolena na koleno. Drugo je sve gotovo promenjeno ili zaboravljeno.

R. Barjaktarević


vesti po rubrikama

^Srbija

Kontejneru rekli "zbogom"
Stranci merkaju mermer
Ostavili fabrike, okrenuli se njivi
ŠIK "Kopaonik" truje regiju
Dani Vranja u septembru
Počela izgradnja rasadnika
Prva beba posle šest godina
   
 


     


FastCounter by LinkExchange