GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Reporter Glasa u Sokobanji, tradicionalnom lečilištu smeštenom u živopisnoj kotlini između četiri planine Ozrena, Rtnja, Device i Bukovika

Dođeš star, odeš mlad

Sokobanja, Sokograd, dođeš star - odeš mlad". Čuveni komediograf Branislav Nušić svoje oduševljenje Sokobanjom sažeo je u ovu rečenicu koja se prepričava decenijama unazad, a Ivo Andrić se uvek pitao šta to ima u ovoj banji kad posle 15 do 20 dana provedenih u njoj u Beogradu radi godinu dana kao preporođen. Oni koji su imali sreću da budu u Sokobanji, smeštenoj u živopisnoj kotlini između četiri planine Ozrena, Rtnja, Device i Bukovika, tvrde da je to zaista tako, a imajući u vidu lekovitu vodu, vazduh i povoljnu klimu, ovakva njena moć uopšte nije iznenađujuća.

Nije slučajno onda ni što je knez Miloš Obrenović slobodno vreme provodio baš u ovoj banji. Voleo je da se kupa u amamu čije su temelje postavili još Rimljani, a dovršili Turci. Od amama do konaka postoji i danas podzemni prolaz koji je samo on koristio. Prolaz je sada zatvoren za javnost, a i u kupatilo se, doduše, ulazi samo sa uputom lekara, jer termalna lekovita voda nekima može i da škodi. Svakako bi bilo dobro kada bi bar neki sat dnevno ova atrakcija bila otvorena i za turiste, jer tu zaista imaju šta da vide. Ali šta je, tu je. Ovog puta su u tursko kupatilo mogli da zavire samo novinari.

Odmor za svačiji džep

Godišnje Sokobanju poseti oko 100.000 turista koji ostvare oko milion noćenja. Cene u privatnom smeštaju su od 250 do 500 dinara, u hotelima od 1.100 dinara do 4.500, a u privatnim vilama od 1.200 do 2.100 dinara.
Kompletan ručak u restoranima je otprilike 200 dinara, doručak 130, a večera 170 dinara.

Osim Miloševe kade, tu i je žensko kupatilo sa takođe termalnom vodom, u kom se, u filmu, kupala i Zone Zamfirsko. Voda topla oko 38 stepeni, dušu dala za reumatske, ginekološke i probleme disajnih organa, a kako je temperatura vode visoka, imate utisak kao da ste u sauni. Ovaj užitak će da vas košta 150 dinara, za pola sata, a isti takav tretman u ponudi je i muškarcima, u drugom delu kupatila. Naravno, isto sa uputom, što važi i za korišćenje prirodnog inhalatora koji je odličan za asmatičare i sve koji imaju bronhijalne probleme. Cena 100 dinara.

Čitavo tursko kupatilo vlasništvo je Specijalne bolnice za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju nespecifičnih plućnih bolesti "Sokobanja" koja ima i hladne bazene, odlične za srčane i neurološke bolesnike i uopšte za relaksaciju. Tu je i tretman za mršavljenje, razbijanje celulita, uklanjanje strija, masaža. Sve što bi čovek poželeo.

Nažalost, u Sokobanji nema otvorenih bazena, ali je zato ponuda zatvorenih lekovitih bazena velika. Ulaznice ode 50 dinara, pa do 100 najviše. A voda termalna, hladna, mineralna, kakvu god želite. Meštani vole najradije da odu na obližnje veštačko Bovansko jezero, oko kog su u svako doba godine usidreni turisti. Šatori i kamp prikolice, logorska vatra, prozirna voda i predivna priroda samo su deo ovih predivnih predela. Takođe, uređena je plaža za kupače i na Moravici, rečici koja protiče kroz Sokobanju.

Kako je sokobanjski vazduh lek sam po sebi, najbolje je što više vremena provoditi van hotela, a srećom ima gde i da se šeta. Omiljena destinacija većine turista je Sokograd, a na putu do njega prolazi se kroz izletište Lepterija, u kom se nalazi Crkva svete Petke iz petog veka (obnovljena pre dve godine). Tu je i jeftini restoran u kom možete kafu, sok i kiselu vodu da popijete za deset do 20 dinara. Iako su u celoj banji cene veoma niske (kafa 20 do 30 dinara, sok 40 i 50, tako i pivo), u ovom objektu je dodatno povoljnije jer je restoran vlasništvo Narodne banke Srbije, koja u ove cene nije uračunala PDV?! Do skoro je restoran bio zatvoren za turiste, a sada u njemu može bar piće da se popije. Put do Sokograda je naporan, pa srčanim bolesnicima ne savetujemo da idu baš do tvrđave. Preporučujemo i posetu Bogorodice u kamenu, Sesalačke pećine, obližnjeg Vrmdžanskog jezera, vodopada Ripaljka, Kalinovice, Očna - kamena ljubavi, manastira Jermenčić na Ozrenu i još mnogo toga.

Što se tiče hrane u Sokobanji, za njeno pripremanje se koriste samo namirnice sa ovog područja, pa vam ovakva jela uz sve ostalo predstavljaju potpun užitak za sva čula.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^putovanja

Sunce, more i magična priroda
Dođeš star, odeš mlad
Metro na vodi promovisao novi brod
Živi oganj u Beogradu
 


     


FastCounter by LinkExchange