GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Majorka - najveće ostrvo malog arhipelaga kraj Pirinejskog poluostrva poznato i kao postojbina majoneza

Sunce, more i magična priroda

Vekovima je ovo mesto bilo na meti raznih osvajača zbog strateškog položaja, a danas ga okupiraju turisti sa svih strana sveta i nikako ne uspevaju da otkriju sve njegove čari i lepote

Feničani, Grci, Rimljani, Kartaginjani, Vizantijci i Arapi vekovima su ukrštali koplja i lomili brodove da bi postali gospodari malog arhipelaga u zapadnom delu Sredozemnog mora. Onaj ko je držao ostrva u blizini Pirinejskog poluostrva, mogao je da kontroliše pomorske puteve ka Africi, Gibraltaru i Atlantskom okeanu, a posebno prema središnjem delu Mediterana. Starih civilizacija, međutim, i njihovih sukoba više nema, pa danas u pohode na ova ostrva idu savremeni osvajači - turisti.

Skrivene lagune

Reč je, naravno, o Balearskim ostrvima ili Balearima, arhipelagu koji pripada Španiji i koji je nadaleko poznat po izuzetno bistrom moru, prelepim peščanim plažama i skrivenim lagunama. Majorka je najveće i najbliže ostrvo na španskoj obali, a južno od njega je Kabrera, po mnogima najlepša kopnena oaza u ovom delu Sredozemlja. Na krajnjem istoku je Menorka, drugo ostrvo po veličini, i pravo otkrovenje za ljubitelje sportova na vodi. Ibica, Formentera i još nekoliko malih ostrva su na jugoistoku, a još ih zovu i Pitijska ostrva.

Ostrvo ekstaze

Šezdesetih godina prošlog veka Ibicu su zvali "Ostrvo ekstaze" i dugo je bilo rezervisano za milionere i bogate mlade ljude koji su ovde dolazili zbog ludog noćnog provoda. Ali, u prethodnih desetak godina hotelske cene su znatno snižene, tako da su počeli da dolaze i obični smrtnici. Danas Ibicu još zovu "Prestonica noćnog života Evrope" ili "Ostrvo diskoteka" jer se ovde nalaze najmodernije svetske diskoteke, a pojedine su veličine omanjeg grada. U poslednje vreme grade se hoteli i vile za porodični odmor, naročito na severu ostrva, i taj deo zovu Nova Ibica.

Najviše gostiju privlači Majorka, jer je idealna za one koji hoće da se odmaraju uz dobru zabavu i da uživaju u prelepim pejsažima duž obale duge 554 kilometra. Skoro 40 odsto površine ovog ostrva je nenastanjeno i taj prostor čine tri nacionalna parka: Albufera, Dragonera i Mondrago. Administrativni centar Majorke i Baleara je grad Palma, pravo mondensko mesto, sa velikim brojem luksuznih hotela, ekstravagantnih vila, ekskluzivnih plaža i svih pratećih sadržaja koji danas čine maksimalnu turističku ponudu.
Palma de Majorka je uvek živ grad i u njemu je sve podređeno gostima, ali treba imati dosta novca, pogotovo za vanpansionsku potrošnju. Nije jeftin ni smeštaj u hotelima, naročito sa pet i četiri zvezdice, kao što su "Palma", "Park", "Hipokamp plaža" i "Katalonija". U hotelima sa tri zvezdice, poput "Gala Miraflores" i "Sol Mastines", noćenje i doručak koštaju oko 50 evra dnevno, a ista usluga je deset evra jeftinija u objektima sa dve zvezdice, kao što su "Horizont", "Zurbaran" i "Helios".

Puno para treba i za odlazak u neki od brojnih restorana u kojima se pripremaju prave đakonije od mesa, ribe i morskih plodova. Kako kaže Alfonso Miguel Aloja, turistički vodič iz agencije "Rustik", od lokalnih specijaliteta obavezno treba probati zeca na ražnju i "ali oli", koji se svuda u svetu upravo naziva po ovom ostrvu - majonez, a koji je ovde i nastao.

Skoro da nema osobe koja poseti Palma de Majorku a da ne obiđe znamenitosti ovog grada, pre svega srednjovekovnu tvrđavu na brdu iznad zaliva, impozantnu Katedralu, palatu Almaduina, Gradsku kuću, crkvu Svete Katarine i dvorac Belver. Veliki broj turista obavezno ode do Vajdemose, tipičnog ostrvskog sela, koje se nalazi u zaleđini Palme. U njemu je poznati Kraljevski kartuzijanski manastir iz 1339. godine, a crkva i monaške ćelije rečito govore o prohujalom vremenu kada su Majorkini kapetani vladali Mediteranom. Prava avantura obezbeđena je odlaskom u noćni klub "Son Amor", u blizini Palme, koji je smešten u plemićkom zamku iz 16. veka i u kome se odvija internacionalni revijalni program do sitnih sati, sa nezaobilaznim španskim flamenkom i uz neverovatne specijalne efekte.

Stara železnica

Hoteli i turističke agencije organizuju veoma atraktivne izlete, a najzanimljiviji je onaj do luke Soljer i plaže La Kalobra. Od Palme do Soljera putuje se u drvenim vagonima stare železnice, a voz bez voznog reda uvek stane na najlepšim mestima. Putnici se u luci ukrcavaju na brod i plove pored strmih litica do mesta gde je more izdubilo čvrstu stenu i nanelo pesak boje zlata. Tu je tajnovita i jedna od lepših plaža - La Kolabra. Posle kupanja i odmora, nazad se kreće autobusima kroz pastoralnu dolinu Ljuk, u kojoj je i istoimeni manastir, a u njegovoj bazilici je skulptura Bogorodice Morenete, zaštitnice ostrva.

Na Majorki ima više od 70 ekskluzivnih plaža, a najpoznatije su Portal Nus, Magaluf, Santa Ponsa, Pegera i Kala Fornel. Sve one su deo manjih ili većih hotelskih kompleksa, koji se nalaze u blizini nekog mesta, ili su potpuno izdvojene, a o svakoj od njih može da se napiše posebna priča. Ipak, na istoku ostrva se izdvaja gradić Miljor, takozvana kula Majorke. Od Palme je udaljen 60 kilometara, a upola manje od Manakora, "prestonice" čuvenih majorika bisera. U blizini ribarskog sela Porto Kristo nalazi se najveća podzemna pećina u Evropi - Drak, a u njoj je čarobno jezero Martel. Druga poznata pećina je Ams, što znači udica, jer su stalagmiti i stalaktiti u obliku ovog ribolovačkog alata.

Da bi se sve ovo videlo treba dosta vremena i novca, naravno, ali ni tada se ne mogu da otkriju sve lepote Majorke, pa meštani s ponosom kažu da se ljudi stalno vraćaju i sve više zaljubljuju u njene čari. Na Majorki su nastala dela velikih pisaca, neprolazne slike čuvenih majstora kičice i nezaboravne kompozicije velikana klasične muzike, ali i rok i pop zvezda. Na ovom ostrvu svako može da prođe jednu od devet muza, pa i da otkrije neku novu, jer su sunce, more i magična priroda nepresušna inspiracija, a letovanje je uvek više od odmora.

E. Bilalević


vesti po rubrikama

^putovanja

Sunce, more i magična priroda
Dođeš star, odeš mlad
Metro na vodi promovisao novi brod
Živi oganj u Beogradu
 


     


FastCounter by LinkExchange