GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju vanredno zasedanje

Zakon o NIS prolazi primena "na čekanju"

Uprkos pretnjama, optužbama i medijskim prepucavanjima, SDP, SPO i SPS pristali da glasaju za Vladin predlog zakona, ali će se o sudbini srpske naftne kompanije odlučivati naknadno, polako i uz dogovor sa koalicionim partnerima

BEOGRAD - Posle letnje pauze od mesec dana, poslanici srpskog parlamenta bi danas trebalo da nastave vanredno zasedanje posvećeno NIS-u. Tačnije, predlogu Vlade Srbije da se ukine Zakon o NIS-u kao javnom preduzeću, što bi omogućilo da se taj gigant danas-sutra reorganizuje, transformiše, a zatim ti delovi u većem ili manjem obimu "dobro prodaju".

Skupštinska rasprava o sudbini nacionalne kompanije iznenada je bila prekinuta 23. jula, u trenutku kada je postalo očigledno da predlog Vlade nema podršku koalicionih partnera i SPS-a, i da će bez njihovih glasova, zakon biti oboren. Uz opozicione SRS i DS, rešenjima Vlade su se načelno usprotivili poslanici SDP-a i SPO-a, svi zajedno tvrdeći da se iz ponuđenih papira ne vidi sudbina kompanije i da se ne sme žuriti, pošto bi svaki pogrešan korak naneo ogromne štete državi i zaposlenima.

Sledi školstvo i radiodifuzija

Glasanje o NIS-u bi moglo biti obavljeno već danas do podne, a zatim bi parlament započeo sledeću vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o dva vladina predloga - zakonu kojim se reformiše visoko školstvo prema evropskim standardima i izmeni Zakona o radiodifuziji, koji pored ostalog rešava pitanje TV pretplate.

Mesec dana je ostavljeno strankama "za konsultacije i dodatna razmišljanja" o sudbini NIS-a i vladinih rešenja, a u javnosti se to vreme tumačilo kao povoljno za najgrublju političku trgovinu i zauzimanje pozicija u slučaju obaranja Vlade i prevremenih izbora, ili njenog opstanka. Izjave pojedinih stranačkih prvaka i javna sumnjičenja kako se neko već dogovorio s MMF, ili nekim, iza leđa Vlade i parlamenta, o prodaju dve domaće rafinerije i NIS-ovih pumpi, samo su podsticale sumnje da ovde možda zaista nije reč o čistim poslovima, koji se preduzimaju u interesu zemlje. Na drugoj strani bi trebalo imati u vidu i da postoje interesi da NIS ostane ovakav kakav je sada, pa onda i halabuka oko svega ima novu dimenziju.

Resorni ministri tvrde da je ukidanje Zakona o NIS-u samo "tehničko pitanje" kojim se ubrzava proces reorganizacije nacionalne naftne kompanije, što se smatra neophodnim da bi se kompanija prilagodila promenama i uslovima na tržištu. Oni kažu da je NIS jedina naftna kompanija u svetu koja za 14 godina svoga postojanja nije imala nijedan oblik reorganizacije, kao i da je jedina kompanija u svetu sa 100 odsto kapitala u vlasništvu države. Vrednost kompanije je za naše uslove ogromna, procenjuje na 2,5 milijarde evra, pa se koalicioni partneri sumnjiče za moguću korupciju.

Kako god bilo i šta god se ko od stranaka i pojedinaca dogovorio, sudbina NIS-a bi danas mogla biti odlučena, u nastavku sednice parlamenta. Najnovije informacije govore da su se koalicioni partneri, uprkos navodnom "čvrstom" opiranju, dogovorili i da će vladin predlog zakona o NIS-u danas dobiti zeleno svetlo u Skupštini, naravno uz glasove poslanika i SDP-a i SPO-a. Pristali su, kako se saznaje, da podrže zakon, pod uslovom da se svaki naredni korak Vlade u vezi NIS-a, preduzima uz dogovor i u saradnji sa političkim partnerima i SPS-om.

Dakle, da ništa ne sme biti urađeno i prodato odmah i bez njihove saglasnosti, a pogotovo ne odmah, kako to navodno traži MMF. U prilog ovome je i to što je Vlada Srbije na sednici u četvrtak odlučila da raspiše tender za izbor privatizacionog savetnika za NIS, koji bi u roku od četiri meseca od dana njegovog imenovanja trebalo da predloži moguće oblike, faze i dinamiku privatizacije NIS-a. Rok za izbor tog savetnika je 90 dana.

M. D.


vesti po rubrikama

^politika

Zakon o NIS prolazi primena "na čekanju"
Miloševići se sele u Rusiju?
Bora "leti" umesto Velje
Vlada traje do kraja mandata
Batić: Članovi Koštuničine vlade umešani u ubistvo Zorana Đinđića
Lončar: Ne postoji volja za novi ustav
Hag odlučuje o privremenom puštanju Pavkovića
 


     


FastCounter by LinkExchange