GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlada Srbije imenovala svoje predstavnike u "Ineks- Intereksport"

Optuženi direktor prodaje imovinu

Slobodan Radosavljević, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, pokušao da proda najreprezentativniji objekat ove firme u Beogradu, poznatiji kao "Šeher"

BEOGRAD - Vlada Srbije nedavno je imenovala svoje predstavnike u Skupštinu i Upravni odbor nekad najpoznatijeg spoljnotrgovinskog preduzeća "Ineks-Intereksport" da bi zaustavila rasprodaju imovine. Direktor holdinga Slobodan Radosavljević, koji je na volšeban način došao u ovu firmu pre godinu dana, jer ga je na to mesto doveo poslanik Velimir Simonović, kao predsednik UO te kompanije. Simonović je uz njega za člana UO postavio i Obrena Joksimovića, člana DS-a. Radosavljević je, bez saglasnosti Agencije za privatizaciju, pokušao da proda najreprezentativniji objekat ove firme u Beogradu, poznatiji kao "Šeher".

Još nema pouzdanih podataka da li je zaključen ugovor o prodaji ili, možda zakupu, kako se direktor kasnije pravdao, firmi "Eko produkt". Radosavljević je po svemu sudeći najpre pokušao da proda ovaj objekat za 1,5 miliona evra, od čega je pola miliona trebalo da bude namenjeno troškovima uknjiženja. Poznavaoci vrednosti te imovine tvrde da se on može prodati čak za dva-tri miliona evra.

Čuvari društvenog kapitala

Bivša vlada je mirno gledala kako se rasipa imovina "Ineksa" sa obrazloženjem da ne može da interveniše u društvenom preduzeću. Koštuničina vlada je početkom avgusta imenovala "čuvare" društvenog kapitala i za svoje članove u Skupštini "Ineksa" imenovala Vesnu Raco- Radisavljević, direktora "Papirusa", Mirka Čikiriza, šefa pravne službe i pravnog zastupnika AD za osiguranje "Takovo" iz Kragujevca i Gorana Bataka, savetnika u Ministarstvu privrede. U UO su postavljeni Slađana Bulajić-Jokić, finansijski direktor u JP "Aerodrom", Momčilo Jovanović, direktor JP Zavod za izgradnju grada i Dušan Vučković, savetnik u Ministarstvu privrede.

Okružno tužilaštvo je u maju ove godine podiglo optužnicu protiv Radosavljevića zbog zloupotrebe položaja, nenamenskog trošenje humanitarne pomoći i prisvajanja oko tri miliona dinara, kao i nameštanje tendera u vreme Bube Morine, kojoj je bio blizak saradnik. Radnici su pre nekoliko meseci podneli žalbu sudu zbog njegovog nelegalnog uvođenja u preduzeće i postavljenja na mesto direktora, pa je upis u sudski registar poništen, ali je kasnije obnovljen.

Rasulo u ovoj kompaniji inače traje nekoliko godina, a sunovrat je počeo još dok je na njenom čelu bio Slobodan Šarenac i dok su mnoga predstavništva u svetu, a i novac otišli ko zna kome u ruke. Za Ginisovu knjigu rekorda je i sve što se kasnije događalo, od organizacije firme, svađe oko imovine koja je, uglavnom u vlasništvu holdinga, do samopromovisanja raznih direktora i pokušaja Šarenca da se vrati. Od zavisnih društava, sem Ineks hotela gotovo nijedno ništa ne radi, u nekima se plata ne prima, a neka ipak uspevaju da se "troškare" od izdavanja u zakup ili prodaje imovine. Protekle dve-tri godine pojedine objekte je zbog neprimanja plate napuštalo čak i obezbeđenje pa se i ne zna šta od pokretne imovine nedostaje.

U zavisno preduzeće "Ineks - spoljna trgovina" 2001. godine dva puta je uvođen stečaj i likvidacija, a sud je inicirala neusklađenost pravnih akata i potraživanje "Vektre M" čija je vlasnica Violeta Josifova, poznatija kao kupac kruševačke "Župe". Josifova je, međutim štrajkovala zajedno sa radnicima protiv ovakve odluke suda i stečaj je oba puta ukinuo Viši trgovinski sud. Kada je konačno ukinut stečaj, oko 340 radnika, poslatih na biro, nije vraćeno u firmu, zbog čega su podnete krivične prijave protiv stečajnog upravnika.

Sada, kada je ovo društvo pred privatizacijom, ti radnici neće imati pravo na otpremnine, a istekao im je i dvogodišnji staž na birou pa će, da ironija bude veća, mnogi od njih pasti na državne jasle iako su radili u jednom od najbogatijih preduzeća i pre dve godine nisu mogli da se slože oko toga koliko će zatražiti za otpremnine 200 ili 300 evra po godini staža. Pojedini radnici su se žalili i dobili prvostepena rešenja da se vrate na posao, ali su se direktori društava žalili sa obrazloženjem da nema posla. U Agenciji za privatizaciju, međutim, kažu da će pravo na otpremninu kada se firma proda imati samo oni koji su u radnom odnosu, a njih je oko 40. Holding je, u međuvremenu, zapošljavao ljude sa strane, a nije povlačio bivše radnike sa biroa.

Treba podsetiti da je u ovoj kompaniji nekada radio Borislav Milošević, brat haškog optuženika Slobodana Miloševića, sin generala Nikole Ljubičića, zatim Pavle Pašajlić, sadašnji direktor u "Knjazu Milošu" i deca još nekih važnih političkih ličnosti.

S. J.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Optuženi direktor prodaje imovinu
Ključ drže Mišković i Čović
Bubalo za većinsko vlasništvo u NIS-u
 


     


FastCounter by LinkExchange