GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Antistres program najviše posećuju novinari i arhitekte

Vežbama protiv stresa

Preventivni program "Korak do zdravlja", koji se uspešno sprovodi u Domu zdravlja "Stari grad", bio je namenjen zaposlenima u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Međutim, vremenom su prostorije na šestom spratu u Siminoj ulici, ispunili novinari, arhitekte, profesori, službenici Vlade... i svi koji vode savremen način života, malo se kreću, posao obavljaju sedeći i stalno su pod stresom. Program se sastoji iz vežbi koje su važne za jačanje mišića, vežbi koje su potpora kičmenog stuba, za prevenciju bolova u vratu, leđima, krstima, zatim vežbi za relaksaciju i disanje. Cilj programa je prevencija bolova, ali i antistres program, gde korisnici usluga uče kako da se opuste.

- U početku je program bio samo za zaposlene. Radili smo upitnike i ankete i bilo je opšte oduševljenje. Program nije prenaporan. Počinjemo da radimo u 13 sati. Na svakih sat vremena smenjuju se grupe u kojima najviše bude šest do osam ljudi. Za naše zaposlene, planirali smo da vežbe rade za vreme pauze, umesto kafe i cigareta. Za one koji ne stižu da vežbaju sa nama napravili smo DVD i VHS snimak, koji se može kupiti za 750 dinara u našim prostorijama, tako da svi mogu vežbati kod kuće - kaže dr Katarina Ljubinković, fizijatar, koja radi na ovom programu.

Svakodnevne vežbe su veoma važne za kardiovaskularni sistem jer popravljaju držanje i elastičnost tela, ali i psihički uravnotežuju kod anksioznosti ili depresije. Smanjuje se glavobolja, umor, problemi sa koncentracijom, snom i povećava samopouzdanje. Program je zaštićen, a cilj mu je da se preventivno deluje kako bi se sprečio nastanak bolesti koje prouzrokuje fizička neaktivnost.

- Za sve stanovnike koji žive na području opštine Stari grad, program je besplatan, dovoljno je samo da im lekari preporuče ovu prevenciju. Za ostale koji dolaze iz drugih opština desetodnevna obuka košta 750 dinara - objašnjava defektolog Nada Mandić, koordinator prevencije.

Prednost ovog programa je što korisnici nisu uslovljeni terminima, već na vežbe mogu doći kada njima odgovara, od 13 do 18 sati.

U okviru programa urađen je snimak programa za decu, koje roditelji mogu nabaviti po ceni od 750 dinara. Program vežbi obuhvata jačanje mišića važnih za pravilno držanje leđa, ramenog pojasa, trbušnih mišića, vežbe istezanja, disanja i vežbe za stopala.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

Dobri za smeće, šut i komarce
Mlade kosi rak i HIV
Stražarim s motkom, koze sve obrstiše!
Koradu lovorov venac!
Vežbama protiv stresa
Zelena površina podesna za gradnju
Prijem u Skupštini
Dan napuštenih životinja
Prijave protiv "divljih" taksista
Gradske vesti: Ekipe u Sopotu i Paliluli
 


     


FastCounter by LinkExchange