GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Ponedeljak, 22. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U porastu maligna oboljenja i polne infekcije među studentima

Mlade kosi rak i HIV

U poslednjih nekoliko godina u Studentskoj poliklinici zabeležen porast tumora dojki kod devojaka, dok su kod mladića u porastu tumori testisa - kaže dr Dragan Ilić

Zabrinjavajući je podatak koji govori da se svake godine starosna granica obolelih od karcinoma pomera naniže, tako da je danas sve više mladih obolelih od raka. Doktor Dragan Ilić, direktor Studentske poliklinike, kaže da je u poslednjih nekoliko godina u ovoj ustanovi zabeležen porast malignih tumora dojki kod devojaka, dok su kod mladića u porastu maligni tumori testisa.

Sve više neželjenih trudnoća

Na Studentskoj poliklinici se godišnje obavi oko 800 operacija i to su intervencije opšte hirurgije i ginekološke intervencije.
- Uprkos velikom programu koji realizujemo, unutar našeg Savetovališta, za kontracepciju i reproduktivno zdravlje, brojnih edukativnih predavanja koje radimo na fakultetima, imamo značajan broj devojaka koje imaju neželjenu trudnoću i koje žele da prekinu tu trudnoću. Potrudili smo se da u ovoj ustanovi to obave u humanim uslovima - dodaje dr Ilić.

- U prvih šest meseci ove godine, u našoj ustanovi registrovano je šest novih slučajeva malignih tumora kod mladića i devojaka. Zbog dalje prognoze razvoja takvih bolesti, veoma je važno da se oboljenja dijagnostikuju na vreme i da se na vreme uradi intervencija - objašnjava dr Ilić.

Osim porasta broja obolelih od karcinoma među mladima posebno zabrinjava porast zaraženih HIV virusom. Poređenja radi, u Centru za prevenciju side, koji jednom mesečno obavlja noćno, besplatno testiranje na HIV, tokom 2004. godine registrovano je šest novih slučajeva HIV infekcije, dok je u prvih šest meseci ove godine registrovano čak 11 novih slučajeva, što čini oko 0,8 odsto svih testiranih. Svi zaraženi su homoseksualci, a prenos virusa homoseksualnim putem je zadnjih pet godina u Srbiji dominantan put prenosa.

Zbog toga je, kako kaže dr Ilić, posebno značajno donošenje Nacionalne strategije za razvoj zdravlja mladih. Pri Ministarstvu zdravlja već nekoliko godina postoji ekspertska grupa koja je u saradnji sa Studentskom poliklinikom dobila zadatak da uradi Nacionalnu strategiju. Izrada dokumenta je u završnoj fazi i u oktobru će biti dostavljen Ministarstvu zdravlja.

S. T.


vesti po rubrikama

^Beograd

Dobri za smeće, šut i komarce
Mlade kosi rak i HIV
Stražarim s motkom, koze sve obrstiše!
Koradu lovorov venac!
Vežbama protiv stresa
Zelena površina podesna za gradnju
Prijem u Skupštini
Dan napuštenih životinja
Prijave protiv "divljih" taksista
Gradske vesti: Ekipe u Sopotu i Paliluli
 


     


FastCounter by LinkExchange