GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 21. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Domaće obaveštajne službe zatajile u slučaju uhapšenog Marokanca

"SpavaČi" vrebaju u Srbiji

Ako je istina da je Bušara sasvim slučajno uhvatio neki brkati policajac na graničnom prelazu - ja sam uplašen kao građanin i ta činjenica me plaši - kaže Darko Trifunović.Prema njegovim rečima, iz grupe u kojoj je Bušar bio samo su dvojica uhapšena, dok su ostali još na slobodi, kao i njihov vođa Temsmani Hičham u Imali smo najgore terorističke kampove koji su osnivani po Bosni, Kosovu, ali i južnoj Srbiji. Mnogi od tih mudžahedina, takozvani spavači ili podmornice, ostali su na ovim prostorima i čekaju svoj trenutak. Ono čega se treba pribojavati je što se Al kaida sad okrenula lakšim metama, a u tom pogledu naš loš sistem bezbednosti i nezavršene reforme u ovoj oblasti svakako im idu naruku

Hapšenje Marokonca Abdel Madžid Bušara, pripadnika Al kaide, osumnjičenog da je učestvovao u terorističkom napadu u Madridu, ponovo je otvorilo pitanje bezbednosti u Srbiji. Dok se javljaju oprečna mišljenja da li bi ovo hapšenje srpske policije moglo izazvati osvetu ove terorističke organizacije, stručnjaci se slažu da je Srbija ugroženo područje i da bojazan od terorizma treba shvatiti ozbiljno.

Predsednik Foruma za terorizam, političko nasilje i nasilje u politici Milan Pašanski ocenio je da bi hapšenje Bušara moglo izazvati osvetu Al kaide u Srbiji i Crnoj Gori. On je kazao da bi ta osveta bila posledica "trapave" operacije policije, koja je na "sva zvona objavila šta je učinila".

- Hapšenje je obavljeno vrlo neprofesionalno. Takve aktivnosti, pošto nisu u pitanju nikakvi džeparoši, rade se u potpunoj diskreciji. Ako je zaista reč o visokorangiranom pripadniku Al kaide, onda sam ubeđen u to da je u međuvremenu od te organizacije stigao ultimatum državnim ili političkim organima SCG - rekao je Pašanski.

On je istakao da Al kaida nikad svoje ljude ne ostavlja na cedilu, dodajući da će ta organizacija od SCG, najverovatnije, tražiti da državni organi puste Bušara ili da nađu način kako da ga ne izruče Madridu.

- Ukoliko se ne popusti pred eventualnim zahtevima Al kaide, mogu se očekivati napadi na takozvane "meke" mete kao što su objekti koje je veoma teško braniti, a to su avioni, ambasade, konzularna i trgovinska predstavništva, te na naše turiste u inostranstvu i građevinske radnike koji rade u blizini Čečenije - tvrdi on.

S druge strane, direktor Instituta za kriminološka istraživanja Dobrivoje Radovanović izjavio je da SCG ne preti osveta islamskih terorističkih grupa zbog Bušarovog hapšenja.

- Terorizam je krivično delo i država nema drugog načina sem da hapsi. Ekstremisti koji rade teroristička dela znaju da je to protivzakonito i da će biti gonjeni, a naravno i uhapšeni. Srbiji eventualno preti razvoj islamskog fundamentalizma, a to nema veze s hapšenjem Bušara - kazao je on.

Bez "transparentnosti"!

Forum za bezbednost i demokratiju upozorio je da bi "dalja neoprezna javna istupanja političara, eksperata i medija povodom hapšenja osobe za koju se veruje da je marokanski državljanin povezan sa Al kaidom mogla nepovratno voditi ka novim i nepotrebnim bezbednosnim rizicima", prenosi Fonet.
"Odgovorno i efikasno suprotstavljanje terorizmu podrazumeva takve procedure koje nemaju ništa zajedničko sa ovdašnjom "transparentnoću", senzacionalizmom ili nadmudrivanjem u javnosti i u pokušajima pojedinačnih samoafirmacija, u ovom za sve službe bezbednosti i države najrizičnijem domenu", konstatuje Forum.
MUP: Od septembra veće mere bezbednosti
Mere kontrole stranaca su pojačane, kako saznaje Fonet u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Te mere, kako se navodi, naložene su odmah posle događaja u Madridu i obuhvataju više segmenata, od kontrole na granicama do takozvanih dubinskih kontrola, gde se prati kretanje i ponašanje potencijalno sumnjivih osoba, a posebna pažnja se obraća na državljane arapskih zemalja, ili Arape iz Zapadne Evrope, koji dolaze sa Kosova ili iz Bosne i Hercegovine.
Pored te "nevidljive kontrole", MUP Srbije je sproveo i vidljive mere zaštite od terorističkih napada - pojačano obezbeđenje aerodroma, železničke stanice, kao i stranih ambasada, diplomatsko-konzularnih predstavništava i rezidencija ambasadora zemalja, koje bi mogle biti potencijalna meta terorističkih napada. Tokom septembra biće dodatno obezbeđeni i svi vitalni objekti u Beogradu i Novom Sadu, kao i mesta na kojima se okuplja veći broj građana.

Profesor Fakulteta civilne odbrane Darko Trifunović takođe ne veruje da će doći do osvete Al kaide zbog hapšenja Bušara, ali navodi da treba ozbiljno shvatiti činjenicu da Balkan predstavlja odskočnu dasku za izvođenje terorističkih napada.

- Zapanjujuće su izjave pojedinaca koje se javljaju u medijima da Bušar nije trebalo da se uhapsi iz bezbednosnih razloga. Kakvu poruku time šalješ teroristima? S druge strane, ako je istina da je Bušara sasvim slučajno uhvatio neki brkati policajac na graničnom prelazu - ja sam uplašen kao građanin i ta činjenica me plaši - kaže Trifunović i navodi da su iz grupe u kojoj je Bušar bio samo dvojica uhapšena, dok su ostali još na slobodi, kao i njihov vođa Temsmani Hičham

On veruje da u ovom trenutku nismo zanimljivi teroristima, ali da ne treba isključiti mogućnost napada na teritoriji Srbije.
- Imali smo najgore terorističke kampove koji su osnivani po Bosni, Kosovu, ali i južnoj Srbiji. Pretpostavljam da je i uhapšeni Bušar u SCG došao iz takvog jednog kampa, jer u lažnom iračkom pasošu nije bilo pečata koji bi potvrdio mesto ulaska u zemlju. Iz tih kampova deo mudžahedina je otišao u džihad, dok je deo takozvanih "spavača" ili "podmornica", ostao na ovim prostorima i pritajeno čeka svoj trenutak.

Ono zbog čega se treba pribojavati jeste što se Al kaida sad okrenula lakšim metama, a u tom pogledu naš loš sistem bezbednosti i nezavršene reforme u ovoj oblasti svakako im idu naruku. Meta ne moraju da budu samo Srbi. To može biti američka ambasada ili neki drugi američki interesi u Srbiji, ali u tim napadima uglavnom strada lokalno stanovništvo - kaže Trifunović i objašnjava da su "spavači" teroristi potpuno infiltrirani u društvo, koji na određeni znak pružaju logistiku ili ispunjavaju svoje druge zadatke.

Da mogućnost napada na Srbe kod nas ili u svetu treba shvatiti ozbiljno, Trifunović navodi i slučaj grupe bosanskih mudžahedina koji sebe nazivaju Kongres Bošnjaka Severne Amerike, a koji su pre dve godine na svom sajtu istakli da se zalažu za borbu protiv četiri najveća neprijatelja - Jevreja, krstaša, Rusa i Srba.

- Ako pogledate unazad, primetićete da su napadnute sinagoge u Turskoj, pozorište i škola u Rusiji, zatim su sledili Madrid, London... To je čista analitika i daje mi za pravo da ne isključujem napade na naše ljude bilo u Srbiji ili inostranstvu - kaže Trifunović.

- Terorizam treba ozbiljno shvatiti i nervira me što on kod nas spada u dnevno politikanstvo i stranačku igru između Ministarstva odbrane i Ministarstva finansija. LJut sam i na Davinića i na Dinkića jer nikad nije imenovan Generalni inspektor koji kontroliše rad svih službi bezbednosti, čime bi se zaveo red i ojačale službe i sistem bezbednosti, jer je Srbija u okruženju u kome se koncentriše islamski terorizam. Dinkić je na to mesto postavio nekog računovođu. Naravno da me zanimaju finansije, ali takav posao treba prepustiti stručnjacima za bezbednost i mislim da je sad pravi trenutak da se tu nešto uradi - kaže Trifunović.

P. Rosić


vesti po rubrikama

^tema

Crkvi uzimano i kapom i šakom
Domaće obaveštajne službe zatajile u slučaju uhapšenog Marokanca
 
 


     


FastCounter by LinkExchange