GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 21. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


VN Turske:More, Šumi, ne ori drumove

Kvalifikacije

1. Raikonen (Meklaren)
2. Fizikela (Reno)
3. Alonso (Reno)
4. Montoja (Meklaren)
5. Truli (Tojota)
6. Hajdfeld (Vilijams)
7. Veber (Vilijams)
8. Masa (Zauber)
9. R. Šumaher (Tojota)
10. Klin (Red Bul) Ö
20. M. Šumaher (Ferari)

Finski as Kimi Raikonen osvojio pol-poziciju u kvalifikacijama za današnju, prvu u istoriji Formule 1, Veliku nagradu Turske (14, TV) - Aktuelni šampion Mihael Šumaher pohvalio krivinu broj 8 sa koje je kasnije izleteo na poslednje mesto

Najboljim vremenom na jučerašnjim kvalifikacijama Kimi Raikonen je ušao u istoriju Velike nagrade Turske kao prvi osvajač pol-pozicije, i time stekao velike šanse da trijumfuje na premijeri staze "Istanbul park" (14, TV).

- Veoma sam zadovoljan zbog pol-pozicije. Odvozao sam dobar, ali ne i savršen krug, jer sam imao izvesnih problema u poslednjem sektoru. Staza je odlična, a zbog svojih uspona i padova dosta se razlikuje od ostalih - rekao je Raikonen, koji bi prema dosadašnjem toku sezone više trebalo da strahuje od nepouzdanog bolida (tri odustajanja) nego od konkurenata. - Očekuje me teška trka, ali jedva čekam početak. Ulog je veliki, a ja se nadam da ću, osim pobede, uspeti da priredim dobru predstavu za tursku publiku koja se prvi put sreće sa Formulom 1.

Vozači

Alonso 87
Raikonen 61
M. Šumaher 55
Truli 36
Montoja 34
R. Šumaher 32
Barikelo 31
Fizikela 30
Hajfeld 28
Veber 24
Baton 19

Timovi

Reno 114
Meklaren 105
Ferari 86
Tojota 68
Vilijams 52
Red Bul 24
BAR 20
Zauber 14
Džordan 11
Minardi 7

Grad na granici Azije i Evrope danas će biti, osim u slučaju da Al kaida i kurdski pobunjenici i pored 2.000 policajaca i 4.000 privatnih agenata ipak uspeju da ostvare svoje pretnje, poprište novog obračuna Raikonena i Fernanda Alonsa u borbi za titulu, a dodatnu draž trebalo bi da predstavlja činjenica da je nova staza, delo čuvenog Hermana Tilkea, nepoznanica za sve vozače.

Poznati nemački arhitekta smislio je, posle Malezije (1998. godine), Bahreina (2004) i Šangaja (2004), još jednu atraktivnu stazu (krug dužine 5.340 metara vozi se suprotno od smera kazaljki na satu), koja je, barem za sada, naišla na pozitivne reakcije vozača:

- Staza je lepa, dosta se razlikuje od ostalih. Možda nije atraktivna kao Spa, ali ima svoje kvalitete. Neke krivine su veoma interesantne, naročito krivina broj osam, koja ima nekoliko mogućih putanja - rekao je pre kvalifikacionog treninga Mihael Šumaher, koji kao da je predosetio svoje izletanje baš u toj osmoj krivini, zbog čega će aktuelni šampion startovati sa poslednjeg mesta.

Fernando Alonso, verovatni naslednik Šumahera, bio je daleko uspešniji, aktuelni lider šampionata zauzeo je treće mesto, što mu, u situaciji kada ima 26 bodova prednosti nad Raikonenom, daje dobre izglede da ostvari svoj plan za preuzimanje titule, a to je osvajanje bodova u današnjoj i svim preostalim trkama:

- Imao sam dve mogućnosti: Da idem na sigurno ili da rizikujem i postignem dobar rezultat. Izabrao sam ovo drugo i veoma sam srećan što sam u situaciji, kada su mnogi vozači izleteli sa staze, uspeo da izborim treće mesto. Bio sam razočaran zato što u Mađarskoj nisam osvojio bodove, ali takve stavri se dešavaju, sada sa velikim optimizmom čekam predstojeću trku - rekao je Alonso, koji će ispred sebe na startu imati klupskog kolegu Đankarla Fizikelu.

N. Stanković


vesti po rubrikama

^sport

VN Turske:More, Šumi, ne ori drumove
Plavi vaterpolisti superiorno osvojili zlatnu medalju na Univerzijadi
Kasel: Garnet neće Marka Jarić: To nije istina!
Veliki londonski derbi u drugom kolu Premijer lige
Rud i Rio srušili Vilu
Utakmica ove i sledeće godine
Zidan ponovo jaše
Džek pot čeka Lebedevu
 


     


FastCounter by LinkExchange