GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Nedelja, 21. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kakve su šanse da Mišković postane monopolista u oblasti trgovine

Pravne zavrzlame oko "Ce marketa"

Akcionari najvećeg prodajnog lanca osnivanjem nove firme "KPACM" "prepisali" slučaj "Toze Markovića"

BEOGRAD- Prodaja najvećeg trgovinskog lanca "Delti", ako se realizuje, obogatiće našu praksu akcionarstva jer se na ovom primeru najbolje vidi da su akcije privatna svojina, sa kojima se raspolaže kao da je reč o novcu.

Cela transakcija se odvija na prilično komplikovan način jer akcionari koji imaju 51,5 odsto vlasništva " Ce marketa", pojedinačno potpisuju ugovore sa "Delta M" o prodaji svog udela, koji su već uneli u novo ortačko društvo "KPACM". Ipak, kao nerešiv problem izgledalo je legalnost preknjižavanja u Centralnom registru njihovog vlasništva na novu firmu jer još traje privremena mera zabrane prometa ovih akcija. Usledila je posle javne ponude "Merkatora" i tužbe "Ce marketa". Međutim, prema našim izvorima, Komisija za hartije od vrednosti je dala mišljenje da ova transakcija nema bilo kakve veze sa uobičajenim prometom i prodajom akcija.

U "Pekabeti" male plate

Radnici "Pekabete" su, nakon što ih je kupila "Delta" "prepolovljeni", uz isplatu određenih otpremnina. Činjenica je da su ove prodavnice sada odlično snabdevene i uređene, uvedena je vrhunska usluga i disciplina ali su plate od oko 150 evra male.

Ko kaže da nismo u kapitalizmu

"Ce market" je privatizovan po ranijem zakonu, i zaposleni i penzioneri su vlasnici 76 odsto, a država nepunih 24 odsto. Vlasnik "Delta kompanije" Miroslav Mišković, pored lanca "Maksi diskonta" ima i trgovinsku mrežu "Pekabete", "Obuće", a jedno vreme se pominjao i kao kupac "Beteksa". U svojoj proizvodnoj imperiji drži jagodinski "Juhor", fabriku "Jafa" iz Crvenke, somborsku uljaru" Sunce", kao i fabriku za papirnu galanteriju "Avala Ada".

Svaki od 1824 akcionara koji drže većinski paket i spremni su na prodaju, u sudu potpisuju ugovore sa "Deltom" o prodaji svojih udela u ortačkom društvu, i polovina je to već uradila. Zbog velike gužve neki od njih odlaze u Pančevo i Staru Pazovu. Mnogima je veliki problem sudska taksa koja zavisno od toga da li je reč o 100, ili na primer 1.000 akcija, košta oko 200 ili 300 evra. "Delta" se ugovorom obavezala da će im do 15. septembra uplati novac po ceni od 25.500 dinara za akciju, kao i vratiti pare za taksu.

Prema javno dostupnim podacima Agencije za privredne registre, upis "KPACM", kao ortačkog društva, je u proceduri nakon što su 15. avgusta predati potrebni papiri. Mada je nejasan i pravni skok sa akcija "Ce marketa" na udele nove firme, Branko Pavlović zastupnik Udruženja akcionara "Ce marketa" pojašnjava da je sve po Zakonu o privrednim društvima. "Prodaja akcija kompaniji "Delta M" je po zakonu, a ako neko smatra da nije, neka to i dokaže", kaže on.

Mira Prokopijević, zamenik ministra privrede, kaže da nije upoznata sa detaljima ove transakcije i dodaje da ako je reč o prenosu akcija u udele, novi oblik organizovanja može biti samo društvo kapitala. To znači, akcionarsko društvo ili društvo sa ograničenom odgovornošću. Ona navodi primer akcionarskog društva "TM invest", koje je nastalo izdvajanjem dela akcija fabrike "Toza Marković".

Z.M.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Kakve su šanse da Mišković postane monopolista u oblasti trgovine
Seljaci traže novac za mleko
 


     


FastCounter by LinkExchange