GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 20. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Roditelji pomažu obnovu obrazovnih ustanova u Sremskoj Mitrovici

Škole spremne za novu godinu

Za vreme raspusta vredno se prionulo na posao i, kako tvrdi Zorica Gašpar, urađeno je više od planiranog

SREMSKA MITROVICA - Početak školske godine mnogi đaci u školama mitrovačke opštine dočekaće u znatno boljim uslovima. Za vreme raspusta, vredno se prionulo na posao i prema rečima Zorice Gašpar, načelnika Opštinske uprave za obrazovanje i kulturu, urađeno je više od planiranog.

Bolji uslovi za muzičke talente

- U Muzičkoj školi "Petar Kranjčević" urađen je sanitarni čvor i uvedeno grejanje na gas. Sopstvenim sredstvima i roditeljskim donacijama okrečili smo učionice, zamenili podove keramičkim pločicama, postavili novu rasvetu i nabavili novi inventar, ali i instrumente. Time će nastavni proces biti znatno unapređen - istakla je Vesna Stojšić, direktor ove škole.

- Rukovodili smo se idejom da ulažemo u one škole u kojima je stanje najalarmantnije. Jaz između želja i mogućnosti je veliki, znatna sredstva su data iz opštinske kase, ali se pokazalo da su ona nedovoljna. Budući da spadamo u nerazvijene opštine, tražili smo dodatna sredstva od Pokrajine. Novac koji smo iz opštinske kase namenili za obrazovne institucije domaćinski su raspoređena, a nešto smo dobili i od nevladinih organizacija, tako da je ove godine mnogo toga urađeno.

Na svim školama su obavljene sitne intervencije - krečenje, popravka dotrajale opreme i nameštaja. Međutim, kada je reč o većim investicijama poput uvođenja gasa, zamene krova, stolarije... to nije bilo moguće uraditi u svim školama - izjavila je Gašpareva. Ona je istakla da je u školama u Jarku i Šašincima urađena gasifikacija i da su zamenjeni krovovi, škola u Kuzminu dobila je grejanje, kao i hala u Noćaju. Ova investicija, prema njenim rečima, vredna je pet miliona dinara. U OŠ "Slobodan Bajić Paja" zamenjen je nameštaj na jednom spratu, a otvoren je i Botanički kutak. U Manđelosu je, posredstvom MZ i voljom dobrih ljudi, toliko toga urađeno da bi to trebalo da bude primer za sve ostale škole u područnim odeljenjima. Volonterskim radom meštani ovog sela uredili su fasadu, okrečili školu, roditelji su očistili učionice...

Uz pomoć nevladine organizacije "Help" sanirana je fasada školske zgrade u Čalmi, urađeno je igralište, zamenjen deo stolarije i stavljeni su novi prozori. U pojedinim školama adaptirane su fiskulturne sale.

- Planiramo da do kraja godine uradimo popravku dotrajalog cevovoda u Manđelosu, u Ležimiru sanaciju septičke jame, jer je tamo stanje alarmantno, sanaciju električnih instalacija u Staroj Binguli, popravku vodovodne mreže u Zasavici... Rebalansom budžeta planirana su dodatna sredstva za obrazovanje. Ukoliko SO prihvati rebalans, moći ćemo ozbiljnije da razmišljamo i o nabavci informatičke, laboratorijske opreme i drugih učila koja osavremenjuju nastavni proces. U ovom smislu neophodna su stalna ulaganja - kaže za Glas Zorica Gašpar.

S. Radivojević


vesti po rubrikama

^Vojvodina

Škole spremne za novu godinu
Vrtić za male muzičare
Divlje deponije niču na sve strane
 


     


FastCounter by LinkExchange