GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 20. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

forum

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam

 


Posle duže pauze, lider SRS-a opet juče govorio u haškoj sudnici

Šešelj: NATO nad celom Srbijom ima kontrolu

Kao svedok Miloševićeve odbrane, predsednik SRS-a rekao je da Srbija nije bila za rat na Kosovu i da je činila sve da se izbegnu sukobi. On je ponovio zalaganje za veliku Srbiju i naveo da nije bilo nasilja i proterivanja Albanaca

HAG - Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj započeo je juče pred Haškim tribunalom svedočenje na suđenju bivšem predsedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću.

- Dobro jutro, gospodine Šešelj - pozdravio je Milošević svedoka, a Šešelj je uzvratio sa "dobro jutro, gospodine Miloševiću". Predstavljajući se, lider SRS je opširno ispričao detalje iz svoje biografije, naglašavajući da je studije završio u rekordnom roku i da je bio antikomunistički disident. On je dodao i da je politika njegova sudbina, napominjući da je 1999. godine izabran za profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, ali da ga je, kako je rekao, "mafijaški puč u oktobru 2000. i nova prozapadna, izdajnička vlast oterala s fakulteta".

- SRS se zalaže za veliku Srbiju, kao jedina srpska politička partija. To podrazumeva jedinstvenu srpsku državu u koju će biti uključene sve srpske zemlje i glavnina srpskog naroda, bez obzira na veroispovest. U toj državi bi u bratskom jedinstvu živeli: Srbi pravoslavci, Srbi katolici, Srbi muslimani, Srbi protestanti i Srbi ateisti - rekao je Šešelj tokom svedočenja.

Milošević je tokom suđenja citirao deo "kosovske optužnice" koja ga tereti da je učestvovao u "udruženom zločinačkom poduhvatu" sa ciljem da se sistematskom kampanjom terora i nasilja albansko civilno stanovništvo protera sa Kosova. Odgovarajući na Miloševićeva pitanja u vezi s tim, Šešelj je istakao da je u periodu na koji se odnosi optužnica (januar-juni 1999. godine), kao potpredsednik Vlade Srbije, detaljno bio informisan o zbivanjima na Kosovu i Metohiji i da te informacije demantuju sve navode tužioca. Naprotiv, umesto bilo kakvog terora i nasilja, tvrdio je Šešelj, osnovna politika vlade Srbije bila je da nađe mirno rešenje sukoba u pokrajini i da učini sve što je moguće kako bi sprečila i izbegla intervenciju NATO.

- Nikakvog nasilja nad civilima na Kosovu i Metohiji nije bilo. Naprotiv. Civili najčešće nisu plaćali struju, komunalije i poreze, a vlast je to tolerisala želeći da ih odobrovolji. Vlast je intervenisala samo kad je bilo nasilje - rekao je Šešelj i dodao da su sa Zapada naoružavane i finansijski pomagane albanske separatističke grupe. Predstavnici zapadnih sila želeli su rat na KiM, a vlada Srbije se zalagala isključivo za mirno rešenje konflikta i dijalog sa Albancima, rekao je Šešelj. On je, takođe, ustvrdio da "ih ni mrtve ne bi naterali da uđu u srpsku vladu sa SPS, sa partijama koje su ideološki protivnici SRS, da nije bilo događaja na Kosovu".

Upitan da li su srpske vlasti proterivale kosovske Albance, svedok je odgovorio da nijedan Albanac nije proteran jer su Albanci s Kosova državljani Srbije, a nijedna država ne proteruje svoje državljane ma kakvi bili.

- Dok vas nisu kidnapovali u Beogradu i isporučili Haškom tribunalu, nema nijednog primera da je naš državljanin nekom isporučen. Čak i u periodu komunističke diktature niko nije proterivan iz Jugoslavije - obratio se Šešelj Miloševiću.

Šešelj je još rekao da "NATO ima strateški cilj da razori Rusiju. A NATO u Srbiji vidi tradicionalne ruske saveznike na Balkanu i snagu koja se ne miri sa diktatom sa strane. NATO želi baze na Kosovu i prolaz za naftovod... NATO sad ima kontrolu nad celom Srbijom", rekao je Šešelj.

Kao svedok odbrane Slobodana Miloševića, optuženog za ratne zločine na Kosovu, u Hrvatskoj i u BiH, Šešelj će nastaviti da daje iskaz u utorak, 23. avgusta. Svedok je i sam optužen za ratne zločine i u pritvoru Tribunala čeka početak suđenja.

Agencije


vesti po rubrikama

^politika

Predstavnik UN za Kosmet kritikuje i Beograd i Prištinu
DS: Vlada da se opameti i raspiše izbore
LJajić: SCG traži izručenje Milana Lukića
Posle duže pauze, lider SRS-a opet juče govorio u haškoj sudnici
SPO ide ako Koštunica izneveri
SPS neće sa PSS
 


     


FastCounter by LinkExchange