GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 20. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Prodaja delova NIS-a uslov MMF-a

BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je juče da je raspisivanjem tendera za privatizacionog savetnika NIS-a Vlada Srbije ispunila deo obaveza preuzetih u okviru pete revizije sprovođenja finansijskog aranžmana sa MMF-om, koji treba da se okonča u produženom roku do kraja ove godine. "Iako ovaj tender predstavlja dobru polaznu osnovu za predstojeće razgovore sa MMF-om, uz tender za privatizacionog savetnika, ponuda rafinerija za privatizaciju i prodaju bila je minimalan uslov koji je prihvatila i na koji se obavezala Vlada Srbije i zato je ključno da se u potrebnom roku sprovede i ovaj drugi deo dogovora", smatra NBS.

Centralna banaka upozorava da je, posle raspisivanja tendera za privatizacionog savetnika NIS-a, izuzetno važno da se ispoštuju rokovi i da bi svako neispunjavanje obaveza u tom pogledu imalo negativne posledice ne samo na odnose sa MMF-om već, pre svega, na imidž zemlje u pogledu spremnosti da se sprovodi politika koju smo sami usvojili. Dakle, to nije važno samo zbog MMF-a, dodaje NBS, već i zbog preostalog otpisa duga prema Pariskom klubu od oko 700 miliona dolara, što će uslediti tek ukoliko se uspešno okonča trogodišnji aranžman sa Fondom.

- Ispunjavanje preuzetih obaveza bitno je jer time Vlada Srbije svim akterima ekonomske politike, kao i svim međunarodnim finansijskim institucijama, Evropskoj uniji, potencijalnim kreditorima i investitorima, šalje jasnu poruku da njen reformski domet nije samo pisanje strategija već i da je spremna da preduzima konkretne poteze da se one sprovedu. Takav signal bio bi nužna potvrda da je vlada ozbiljan partner koji ispunjava preuzete obaveze - naglašava NBS.

I. K.


vesti po rubrikama

^ekonomija

Lojalni akcionari "Ce marketa" tvrde da su im kolege prevarene
Srbija prodala odmaralište u Hrvatskoj
Kori Udovički, bivši ministar energetike, o MMF i restrukturiranju NIS
Prodaja delova NIS-a uslov MMF-a
 


     


FastCounter by LinkExchange