GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Subota, 20. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Lojalni akcionari "Ce marketa" tvrde da su im kolege prevarene

Radulović sprema povoljniju ponudu

Miroslav Mišković, vlasnik "Delte", rekao akcionarima da je spreman da se povuče ako od direktora dobiju više para za akcije

BEOGRAD - Prodaja 51,5 odsto akcija "Ce marketa" kompaniji "Delta M" nije u skladu sa Zakonom o tržištu hartija od vrednosti jer da se tako izbegava trgovanje na berzi, izjavili su juče predstavnici Asocijacije malih akcionara "Ce marketa" lojalnih direktoru Slobodanu Raduloviću. Vidosav Džodić, predsednik Asocijacije, rekao je i da je Branko Pavlović, savetnik malih akcionara "Ce marketa", davao netačne podatke o akcijama, obećavao cenu od 500 evra, a da sada prodaje te iste za 300 evra.

"Merkator" odustao

Jedan od najozbiljnijih konkurenata Miškoviću i Raduloviću je slovenački "Merkator", koji je prošlog avgusta dao ponudu za preuzimanje akcija po ceni od 18.000 dinara. Međutim, juče je centrala ove kompanije iz LJubljane saopštila da odustaje od ovog posla, ali ne pominje mogućnost sudske tužbe protiv države Srbije. Rukovodstvo ove kuće je ranije poručilo da im je bankarska garancija na ime plaćanja 33 odsto akcija, po 18.000 dinara po komadu, mesecima zarobljena i da zbog toga imaju finansijsku štetu. "Još od zvaničnog početka postupka preuzimanja akcija "Ce marketa", u avgustu prošle godine, nismo dobili nikakve konkretne podatke o poslovanju tog preduzeća, na osnovu kojih bi mogli da poboljšamo svoju ponudu", navodi se u saopštenju ove slovenačke kuće, uz napomenu da u Srbiji, pored zvanične berze, deluje i privatna berza, preko koje se trguje akcijama "Ce marketa", što, kako se ističe, "ne obezbeđuje zadovoljavajuću pravnu sigurnost".

- Pavlović nikada nije imao većinu, a nema je ni sada. Akcionari su zavedeni jer se ne zna ni vreme plaćanja ni stvarna cena. Od 300 evra akcionari će, u stvari, dobiti oko 220 do 250 evra neto. Akcije našeg preduzeća vredeće mnogo više za godinu dana i zato ih ne treba prodavati. Rukovodstvo će uskoro izaći sa većom ponudom za akcije - kazao je Džodić i dodao da rukovodstvo na čelu sa Radulovićem razmišlja o standardu radnika i napretku firme. Sreten Radovanović, advokat Asocijacije, napominje da se svi akcionari koji potpišu ugovor o prodaji dela ortačkog društva izlažu opasnosti da taj ugovor ne bude ispoštovan.

"Delta M", s druge strane, ne odustaje od namere da svojoj velikoj imperiji priključi i trgovinski lanac "Ce marketa" sa preko 220 radnji i supermarketa. Miškovićeva "Delta M" je spremna da otkupi udele svih malih akcionara, kao i državne akcije po ceni od 25.500 dinara, navodi se u njihovom jučerašnjem saopštenju. Izražava se ujedno i čuđenje nameri rukovodstva "Ce marketa" da "nelegalnom i dirigovanom dokapitalizacijom obezvredi akcije ovog preduzeća".

- "Delta M" će se svim zakonskim sredstvima boriti da spreči nelegalne poteze rukovodstva i realizuje otkup akcija po ceni za 40 odsto većoj od svih dosadašnjih ponuda", precizira se u saopštenju ove kompanije. Inače, juče je Miroslav Mišković vlasnik "Delte" održao sastanak sa predstavnicima Udruženja akcionara "Ce marketa", odnosno članovima novog ortačkog društva KPACM, kojima je rekao da je spreman da se povuče iz celog posla ako im Slobodan Radulović, prvi čovek ove trgovine, ponudi bolje uslove.

M. Obradović,Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

Lojalni akcionari "Ce marketa" tvrde da su im kolege prevarene
Srbija prodala odmaralište u Hrvatskoj
Kori Udovički, bivši ministar energetike, o MMF i restrukturiranju NIS
Prodaja delova NIS-a uslov MMF-a
 


     


FastCounter by LinkExchange