GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Krajišnik od Haga traži oslobađanje

HAG - Bivši predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik, optužen za genocid u BiH, zatražio je juče od Haškog tribunala da ga oslobodi zato što Tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu ni po jednoj tački optužnice. Tokom zasedanja na kraju dokaznog postupka optužbe, branilac Dejvid Džos preneo je sudijama da Krajišnik smatra da tužioci nisu dokazali nijedan navod iz optužnice i da stoga zahteva da bude oslobođen.

Britanski advokat Džos predložio je sudijama da odbace tačku koja Krajišnika tereti za genocid nad Hrvatima u Bosni. Tužilac Alan Tiger je, nasuprot tome, rekao da je optužba iznela dovoljno dokaza o Krajišnikovoj odgovornosti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad muslimanima i Hrvatima na početku rata u BiH 1992.

Tiger je kazao da zato ne treba odbaciti nijednu tačku optužnice uoči početka Krajišnikove odbrane. Prema pravilima Tribunala, pošto optužba završi izvođenje dokaza, optuženi i odbrana mogu zatražiti da sve ili neke tačke optužnice budu odbačene, a o tome odluku donosi sudsko veće. Odluku o predlozima odbrane i optužbe veće će saopštiti do kraja nedelje.

Krajišnik je uhapšen 3. aprila 2000. u BiH, a četiri dana kasnije u prvom pojavljivanju pred haškim sudijom izjavio je da nije kriv. Suđenje Krajišniku počelo je 3. februara prošle godine. Presuda Krajišniku trebalo bi da bude izrečena 28. aprila 2006.

Beta


vesti po rubrikama

^svet

Danas počinje nasilno iseljavanje
Nema preživelih
Još sedam dana za irački ustav
Krajišnik od Haga traži oslobađanje
Ne smeju da kažu gde letuje Bler
 


     


FastCounter by LinkExchange