GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Još sedam dana za irački ustav

BAGDAD - Pošto nisu uspeli da do isteka roka u ponedeljak usaglase nacrt novog ustava zemlje, irački politički lideri trkaju se s vremenom kako bi u roku od sedam dana sastavili dokument koji će svima odgovarati.

Irački parlament je kurdskim, šiitskim i sunitskim pregovaračima dao još nedelju dana da postignu dogovor. Prava reč za celu tu zbrku jeste cenjkanje, ali nema u njemu ničeg iznenađujućeg ili katastrofalno lošeg. Debate o novom ustavu, koji izabrani politički lideri pišu prvi put u Iraku, vodile su se mesecima. Održano je više od 300 konferencija na tu temu, a mediji su se potrudili da stanovništvu približe pitanje ustava.

Tajms konstatuje da je pisanje ustava složena stvar čak i u najboljem uslovima, a članovi iračke ustavne komisije imaju dupli zadatak: da pomire vrlo različite poglede na političku, socijalnu i ekonomsku budućnost zemlje i na ulogu islama u njoj, kao i da postave osnove nove države u zemlji koje je samo 20 godina bila nezavisna, demokratska i unitarna država u svojoj četiri veka dugoj istoriji. Valjda je zato američki predsednik Džordž Buš pohvalio iračke političke lidere i njihove herojske napore, bez obzira na to što nisu ispunili postavljeni rok.

Državni sekretar Kondoliza Rajs izjavila je da je odlaganje podnošenja nacrta novog ustava samo demokratija na delu i da, mada je Vašington učestvovao u pregovorima, kontrolu imaju Iračani. - Ne mislim da je dobro nagađati, smatram da su vrlo fokusirani i da će dovršiti posao u roku od sedam dana - rekla je Rajs. Paralelno, nasilje ne jenjava; dvojica iračkih policajaca su ubijena i oko 30 osoba je ranjeno u više napada u Bagdadu. Osim toga, premijer Kanade Pol Martin saopštio je juče da je u Iraku ubijen kanadski državljanin Zajid Mervali kojeg su nepoznati ljudi oteli 2. avgusta.

V. P.


vesti po rubrikama

^svet

Danas počinje nasilno iseljavanje
Nema preživelih
Još sedam dana za irački ustav
Krajišnik od Haga traži oslobađanje
Ne smeju da kažu gde letuje Bler
 


     


FastCounter by LinkExchange