GLAS JAVNOSTI  

 

I n t e r n e t   i z d a n j e
Sreda, 17. 8. 2005.

 
 

Glas javnosti 24 sata sa Vama... najnovije vesti iz zemlje i sveta...

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Izraelska vojska i policija morale da odnesu kapiju na ulasku u Neve Dekalim, najveće naselje na jugu pojasa Gaze, da bi ga evakuisali

Danas počinje nasilno iseljavanje

Oštrim merama zaprećeno svima koji planiraju da ometu proces povlačenja

BEOGRAD - Najteži deo prve faze izraelske evakuacije je iseljavanje Neve Dekalima, najvećeg naselja na jugu pojasa Gaze. Specijalna jedinica izraelske policije i vojni inženjerci morali su da razmontiraju i odnesu glavnu kapiju na ulazu u Neve Dekalim, čiji su se stanovnici zabarikadirali odbijajući da se isele.

U ponoć je istekao rok za iseljenje milom, zatim će potom odredi za evakuaciju početi silom da evakuišu preostale naseljenike. Onima koji se ne isele u zadatom roku, državne kompenzacije će biti smanjene za trećinu, a rizikuju da izgube i svu imovinu. Izraelska vojska će ući u sva naselja koja nisu napuštena do ponoći u pojasu Gaze, gde ih ukupno ima 21, kao i u još četiri naselja na Zapadnoj obali, planirana za evakuaciju.

Danas zapravo počinje najteži ispit za proces povlačenja, koji je počeo u ponoć u noći između nedelje i ponedeljka - iseljavanje iz najvećeg bloka jevrejskih naselja Guš Katif, u kojem se nalazi i Neve Dekalim. Većina stanovnika dva naselja ne severu pojasa Gaze, Nisanit i Dugit, otišla je mirno već u ponedeljak. Ali u Elei Sinaju, na severu pojasa Gaze, naseljenici su palili gume i blokirali ulaz bezbednosnim snagama.

Motike i kiselina

Jedan izraelski policijski oficir je povređen drugog dana izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze, a najmanje 50 mladih je uhapšeno. Incident se dogodio kada je na stotine protivnika povlačenja pokušalo da spreči ulazak kamiona za selidbu. Mladići su blokirali glavnu ulicu i motikama gurali vojnike i policajce, dok su ovi pokušavali da oslobode prolaz. Izraelski Kanal 1 javio je da su naseljenici bacili neku kiselinu u lice oficiru i da mu je tečnost ušla u oči.

Trebalo bi da se do sada preselila polovina od preko 8.000 jevrejskih naseljenika koji su živeli u pojasu Gaze, ali očekuje se da je ostalo oko 5.000 desničarskih aktivista koji nisu stanovnici tog područja, ali se protive evakuaciji. Moglo bi se desiti da se oni danas, kad počne nasilno iseljavanje, sukobe sa snagama bezbednosti. Specijalne snage policije i graničari uhvatili su u noći između ponedeljka i utorka oko 500 desničarskih aktivista koji su pokušali da uđu u jevrejska naselja.

Izraelski ministar odbrane Šaul Mofaz zapretio je oštrim merama protiv svih onih koji planiraju da ometu proces povlačenja. On je procenio i da Palestinci neće moći da uđu u evakuisana naselja u Gazi mesec dana posle iseljenja Jevreja iz tog područja. U međuvremenu je završeno razmeštanje trećeg prstena snaga oko pojasa Gaze koji je vojska nazvala "blokirajućim zidom"; oni treba da od palestinskih napada štite snage za evakuaciju i naseljenike koji se sele.

Ovo je traumatično vreme za Izraelce i niko ne može da biti siguran da će povlačenje proteći mirno i na vreme biti završeno. Armija, uprkos tome, izražava nadu da bi evakuacija naseljenika mogla biti završena za samo deset dana, umesto tri do četiri sedmice, kako se ranije očekivalo. U preksinoćnjem obraćanju naciji preko televizije, premijer Arijel Šaron je apelovao na jedinstvo u ovom "bolnom potezu" koji je, kako je rekao, od vitalne važnosti za budućnost nacije. - Mi ne možemo držati Gazu zauvek. Više od milion Palestinaca živi tamo i broj im se udvostručuje sa svakom generacijom - rekao je Šaron.

Izraelci prvi put napuštaju palestinske teritorije od stvaranja države Izrael 1948. i zato nije čudo što je palestinski lider Mahmud Abas ovaj trenutak nazvao istorijskim. Bi-Bi-Si prenosi da Palestinci jedva čekaju trenutak kada će nestati osmatračnice i kontrolni punktovi izraelske vojske. Ako Palestinska uprava, na čelu s Abasom, uspostavi red i mir u Gazi i spreči terorističke organizacije da iz Gaze napadaju izraelske gradove, onda će moći da se dalje pregovara o formiranju palestinske države i obnavljanju mirovnog procesa.

Zato će na dalji razvoj situacije presudno uticati ponašanje palestinske terorističke organizacije Hamas koja u Gazi ima jako uporište. Hamas već najavljuje da neće obustaviti napade na Izrael, ali da će učestvovati na izborima za palestinski parlament. Abas se nada da oni neće moći u isto vreme da budu u parlamentu i da drže naoružane grupe, prenosi Bi-Bi-Si.

Ali čak i da bude tako idilično, a neće, pregovori o palestinskoj državi biće dugotrajni i teški. Razgraničenje će mnogo teže ići na Zapadnoj obali, gde je izgrađeno mnogo više jevrejskih naselja nego u Gazi. Abas očekuje da se Izrael povuče i sa Zapadne obale, što Šaronu ne pada na pamet; on je još pre dve godine saopštio da namerava da zadrži velike blokove jevrejskih naselja na Zapadnoj obali pod suverenitetom Izraela, a lane je to aminovao i američki predsednik Džordž Buš.

Vesna Popović


vesti po rubrikama

^svet

Danas počinje nasilno iseljavanje
Nema preživelih
Još sedam dana za irački ustav
Krajišnik od Haga traži oslobađanje
Ne smeju da kažu gde letuje Bler
 


     


FastCounter by LinkExchange